Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Na 13. a 14. platy oslobodené od dane a odvodov siahne minimum ľudí

Na archívnej snímke bankovka. Foto: TASR - Michal Svítok

Podmienky, ktorými poslanci podmienili oslobodenie zamestnancov od daní a odvodov, sú podľa personálnej agentúry Wincott People pomerne prísne a komplikované.

Bratislava 16. februára (TASR) - Z vyššieho čistého príjmu z 13. a 14. platov sa bude môcť tešiť iba úzka skupina zamestnancov. Podmienky, ktorými poslanci podmienili ich oslobodenie od daní a odvodov, sú totiž pomerne prísne a komplikované. Upozorňuje na to personálna agentúra Wincott People.

Nastavené podmienky v schválenej novele Zákonníka práce parlamentom môžu zamestnávateľom spôsobiť problémy pri vyplatení týchto odmien. "Najväčšou prekážkou k získaniu úľavy bude pravidlo, že 13. a 14. plat bude musieť byť vyplatený minimálne vo výške priemerného mesačného zárobku zamestnanca. To veľká časť firiem nesplní," upozorňuje manažérka Wincott People Jana Mesárová.

Väčšina spoločností totiž podľa skúseností agentúry vypláca zamestnancom vo forme letných a koncoročných bonusov nižšie sumy než je výška priemernej mzdy. Okrem toho, mnoho firiem vypláca iba 13. plat a robí tak v decembri. Novela zákona však daňovo-odvodové zvýhodnenie mimoriadnej decembrovej výplaty podmieňuje tým, že zamestnanec dostane plat navyše aj v lete. "Na plnú výšku daňového a odvodového zvýhodnenia mimoriadnych platov preto dosiahne iba minimum zamestnancov. Nedá sa totiž očakávať, že firmy budú radikálne meniť svoje systémy odmeňovania len preto, aby splnili všetky podmienky, ktoré im v tomto smere zákon ukladá," tvrdí Mesárová.

K daňovo-odvodovému zvýhodneniu by sa tak mohli dopracovať najmä bohatšie firmy. Pôjde predovšetkým o spoločnosti pôsobiace v oblastiach ako IT, telekomunikácie, energetika či finančné služby. Ani tu sa však nedá očakávať, že by úľavy využila väčšina ich zamestnancov. Skôr sa môžu týkať ľudí z manažmentu. "Keďže 13. a 14. platy sa budú od daní a odvodov oslobodzovať do sumy 500 eur, ani v prípade týchto ľudí nepríde k zásadnému nárastu ich doterajšieho čistého príjmu," dodáva Mesárová.