Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Na Jamale uviedli do prevádzky celý komplex na LNG

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Závod sa začal budovať v roku 2014 a postupne sa uvádzali do činnosti jeho tri samostatné bloky.

Sabetta 16. decembra (TASR) - Závod na ťažbu a skvapalňovanie zemného plynu (LNG) na polostrove Jamal uviedli tento týždeň (10. 12.) do plnej prevádzky. Informoval o tom portál Prvého kanála Ruskej televízie.

Závod sa začal budovať v roku 2014 a postupne sa uvádzali do činnosti jeho tri samostatné bloky.

Premiér Dmitrij Medvedev v Sabette povedal, že sa projekt podarilo dokončiť s ročným predstihom, hoci sa pracovalo v drsných klimatických podmienkach za polárnym kruhom.

Skvapalnený plyn sa zo závodu priamo dostáva do tankera s kapacitou 170.000 kubických metrov. Tanker bol pred rokom postavený špeciálne na odvoz skvapalneného plynu z Jamalu. Pred časom dopravil prvú dodávku LNG do Veľkej Británie.

Francúzsky ropný koncern Total bol hlavným partnerom jamalského projektu. Na realizácii sa zúčastnilo 650 firiem z 55 regiónov Ruskej federácie.

V 80. rokoch v terajšej Sabette žila len neveľká skupina geológov, ktorá hľadala ložiská zemného plynu a ropy. Dnes je z nej mesto, v ktorom žijú desiatky tisíc ľudí v štandardných bytových podmienkach.

Mesto má letisko, na ktorom môžu pristávať osobné i nákladné lietadlá všetkých typov a veľkostí. V jeho prístave môžu kotviť aj tie najväčšie lode.

Prístav bude dôležitý aj pre plavidlá, ktoré budú plávať po Severnej morskej ceste najkratšou trasou z Európy do Ázie a naopak.

V blízkej budúcnosti by sa malo po trase prepravovať 80 miliónov ton tovaru ročne.

Reálnejšími sa teraz stali plány na prepojenie severných sibírskych ložísk nerastných surovín a na vybudovanie železničnej trate. Investície by mali do roku 2024 dosiahnuť 240 miliárd rubľov (3,19 miliardy eur). Iba 5 % zo sumy bude pochádzať zo štátneho rozpočtu, zvyšok bude pochádzať od súkromných investorov.

(1 EUR = 75,2265 RUB)