Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Nálada amerických spotrebiteľov vzrástla nad očakávania

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Náladu Američanom zlepšil najmä súčasný vývoj situácie. Čiastkový index súčasných ekonomických podmienok dosiahol v apríli 68,6 bodu, zatiaľ čo v marci predstavoval 66,3 bodu.

Washington 14. apríla (TASR) - Nálada spotrebiteľov v USA sa tento mesiac zlepšila, pričom výsledky prekonali očakávania. Poukázali na to v piatok zverejnené predbežné údaje Michiganskej univerzity. Američania sú optimistickejší najmä pri hodnotení súčasného stavu ekonomiky, ich nálada sa však mierne zlepšila aj v súvislosti s očakávaniami vývoja ekonomiky v ďalšom období.

Index spotrebiteľskej dôvery, ktorý zostavuje Michiganská univerzita, vzrástol v apríli na 63,5 bodu z marcovej hodnoty 62 bodov. Ekonómovia počítali s rastom iba na 62,7 bodu, uviedol portál RTTNews.

Náladu Američanom zlepšil najmä súčasný vývoj situácie. Čiastkový index súčasných ekonomických podmienok dosiahol v apríli 68,6 bodu, zatiaľ čo v marci predstavoval 66,3 bodu. Mierne sa však zvýšil aj čiastkový index ekonomických očakávaní. Zatiaľ čo v marci dosiahol 59,2 bodu, v apríli to bolo 60,3 bodu.

Menej priaznivo sa vyvíjali očakávania v súvislosti s infláciou. Spotrebitelia síce uviedli, že rast cien tovarov dlhodobej spotreby sa zmiernil, naďalej však počítajú s vysokou mierou inflácie, minimálne v najbližšom období.