Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

NBS: Napätie v ekonomike ostáva stabilné, avšak na zvýšenej úrovni

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Čo sa týka situácie v eurozóne, sú podľa Šustera badateľné aj pozitíva. Vo všetkých rizikových krajinách eurozóny sa totiž znižujú rizikové prirážky.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Indikátor prejaveného napätia v ekonomike SR sa počas posledného pol roka drží na stabilnej úrovni. Ako však ukázala Správa o finančnej stabilite za november 2012 od Národnej banky Slovenska (NBS), hodnota indikátora je nad dlhodobým priemerom. "Čiže celkové prejavené napätie v ekonomike vo finančnom sektore je nad dlhodobým priemerom," povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave riaditeľ odboru výskumu NBS Martin Šuster.

Hlavné riziká momentálne spočívajú v externom prostredí a súvisia s vývojom dlhovej krízy v eurozóne. Ekonomiku Slovenska však môže ohroziť aj zhoršenie globálneho hospodárskeho rastu, ako aj možná nákaza, ktorá by sa mohla šíriť z finančného sektora eurozóny.

Čo sa týka situácie v eurozóne, sú podľa Šustera badateľné aj pozitíva. Vo všetkých rizikových krajinách eurozóny sa totiž znižujú rizikové prirážky. Takisto sa zlepšuje fiškálna situácia a primárna bilancia eurozóny ako celku sa blíži k nule. Niektoré krajiny ako Taliansko a Portugalsko majú už viac-menej vyrovnanú primárnu bilanciu. "Ale na druhej strane výhľad rastu sa zhoršuje," upozornil Šuster. Ako dodal, prognóza na budúci rok je horšia ako na tento rok.

Z pohľadu stresového testovania finančného sektora vykazuje slovenský bankový sektor dobrú odolnosť voči negatívnym vplyvom. Podľa Šustera je dôvodom najmä to, že banky sú dobre kapitalizované a dosiaľ boli schopné aj generovať čisté úrokové príjmy alebo zisky. "To im umožňuje vytvárať vankúše voči rizikám," konštatoval. Hlavné riziko bánk na Slovensku vyplýva z kreditného rizika v podnikovom sektore.