Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Nemeckí prokurátori uskutočnili razie pre emisný škandál v Porsche

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Volkswagen sa v roku 2015 pod tlakom amerických úradov priznal, že v jeho dieselových vozidlách je namontovaný softvér, ktorý pri testoch maskoval skutočné hodnoty škodlivých emisií oxidov dusíka.

Stuttgart 18. apríla (TASR) - Nemeckí prokurátori uskutočnili v stredu razie v 10 lokalitách na juhu krajiny v rámci vyšetrovania súčasných a bývalých manažérov automobilky Porsche, dcérskej spoločnosti koncernu Volkswagen (VW), v súvislosti s emisným škandálom dieselových vozidiel.

Prokuratúra v Stuttgarte uviedla, že razie v južných štátoch Bádensko-Württembersko a Bavorsko sú súčasťou vyšetrovania podozrení z podvodu a klamlivej reklamy. Dodala, že vyšetrovanie sa týka člena predstavenstva spoločnosti Porsche, ďalšieho člena top manažmentu a tretej osoby, ktorá už nie je zamestnaná v Porsche.

Prokurátori po celom Nemecku vyšetrujú Volkswagen aj jeho ďalšiu dcérsku automobilku Audi pre podozrenie z manipulovania s emisiami.

VW sa v septembri 2015 pod tlakom amerických úradov priznal, že v jeho dieselových vozidlách je namontovaný softvér, ktorý pri testoch maskoval skutočné hodnoty škodlivých emisií oxidov dusíka.

Nemecké úrady vlani odhalili tento nelegálny softvér v modeloch Porsche Cayenne s trojlitrovým dieselovým motorom.