Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Nemecký exminister P. Steinbrück navrhuje vytvorenie bankového EMS

Európska centrálna banka - člen tzv. Trojky. Foto: TASR

Steinbrück hovorí aj o nevyhnutnosti oddeliť investičné bankovníctvo od úverových operácií a vkladových služieb.

Hamburg/Berlín 23. septembra (TASR) - Bývalý nemecký spolkový minister financií Peer Steinbrück navrhuje, aby sa vytvoril Európsky mechanizmus pre stabilitu (ESM) špeciálne pre banky. V rozhovore, ktorý uverejňuje najnovšie vydanie nemeckého týždenníka Der Spiegel, uviedol, že na jeho činnosť by stačilo 150 až 200 miliárd eur.

Exminister je presvedčený, že bankový sektor by mal sám znášať náklady na záchranu úverových ústavov. "Keď sa nejaká banka dostane do existenčných problémov, nemal by jej hneď prísť na pomoc štát. Najprv sú na rade veritelia a akcionári," uviedol Steinbrück. Daňoví poplatníci nemôžu byť tí, ktorí nesú najväčšiu časť výdavkov za to, že bankári ignorujú riziká vo svojom podnikaní a prerábajú na špekuláciách.

Steinbrück vo svojom návrhu pre sociálnodemokratickú stranu hovorí aj o nevyhnutnosti oddeliť investičné bankovníctvo od úverových operácií a vkladových služieb.

Steinbrück, ktorý sa uvádza ako jeden z troch kandidátov sociálnych demokratov na funkciu nemeckého spolkového kancelára v nasledujúcich voľbách, poznamenal, že počas krízy prišla politika a banky o dôveru. Stratil sa jeden z dôležitých nástrojov sociálneho trhového hospodárstva.