Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nový minister pôdohospodárstva Ľ.Jahnátek má pred sebou tri priority

Ľubomír Jahnátek Foto: TASR/Pavel Neubauer
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (vľavo) a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek (vpravo). Foto: TASR/Štefan Puškáš

Pôjde najmä o zvýšenie podielu slovenských výrobkov na domácom trhu, zvýšenie kvality potravín dovážaných do SR a zvýšenie zamestnanosti v rezorte.

Bratislava 16. apríla (TASR) – Hlavnými cieľmi pôsobenia Ľubomíra Jahnátka (nominant Smeru-SD) vo funkcii šéfa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR bude podľa jeho slov najmä zvýšenie podielu slovenských výrobkov na domácom trhu, zvýšenie kvality potravín dovážaných do SR a zvýšenie zamestnanosti v rezorte.

"Prioritou bude zvýšiť podiel domácej prvovýroby z agrosektora na pultoch v našich obchodoch, aby sa skutočne viac konzumovala produkcia, ktorá je vyrobená na Slovensku, a nie dovezená zo všetkých kútov sveta," uviedol pre TASR Jahnátek.

"S tým súvisí aj druhá otázka, a tou je otázka kvality potravín. Sme svedkami neustále nových a nových škandálov v oblasti kvality a hygieny potravín. Nie je to však vždy len otázka nedodržiavania pravidiel hry zo strany obchodných reťazcov, ale často sú na vine aj dovozcovia potravín, ktorí obchádzajú kontrolné systémy a nenahlasujú napríklad dovozy na príslušné štátne orgány. Tým pádom neprichádza ku kontrole dovozových výrobkov, čo môže spôsobiť potravinový škandál," poznamenal.

"Druhou mojou prioritou bude, kde si myslím, že by mohol rezort pôdohospodárstva zohrať významnú úlohu, a to zvýšiť zamestnanosť na Slovensku cestou pôdohospodárskych aktivít. Myslíme si, že pokiaľ nájdeme vhodné nástroje na vytvorenie nových príležitostí podnikania v oblasti agrosektora, tak vieme výraznejším spôsobom prispieť k zamestnanosti na Slovensku. Musíme vytvoriť určitú koncepciu, ako agrosektor prepojiť na oblasti, kde dnes agrovýroba atrofuje. Hľadáme možné spôsoby, ako by štát mohol v takýchto oblastiach intervenovať a podporou začínajúcich malofarmárov prispieť k zníženiu nezamestnanosti na Slovensku," dodal šéf MPRV SR.

R. FICO: Veľmi dôležitou úlohou agrorezortu bude aj využívanie eurofondov



Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR je podľa slov premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD) mimoriadne komplikovaný rezort, pretože má obrovské množstvo podriadených inštitúcií. Navyše do jeho pôsobnosti patria aj Lesy SR, š.p., a Slovenský pozemkový fond (SPF), ktorý podľa neho najmä v posledných mesiacoch "robil vrásky na čele".

"Za veľmi dôležitú úlohu v rezorte pôdohospodárstva považujem využívanie eurofondov. MPRV SR je súčasťou viacerých operačných programov, preto prvoradou úlohou ministra pôdohospodárstva bude, aby bol v týchto otázkach elementárny poriadok a najmä, aby peniaze, ktoré majú byť vyčerpané, aj boli v súlade s legislatívou SR a komunitárnym právom vyčerpané," uviedol dnes Fico na brífingu po oficiálnom uvedení Ľubomíra Jahnátka (nominant Smer-SD) do funkcie šéfa MPRV SR.
Tu bude player

"Druhá veľmi dôležitá úloha je náš postoj ako malého štátu, avšak s veľmi dôležitou históriou poľnohospodárstva k spoločnej európskej poľnohospodárskej politike (CAP). Je všeobecne známe, že nová CAP je orientovaná najmä na malé a stredné poľnohospodárske podniky, čo nevyhovuje štruktúre poľnohospodárskej výroby na Slovensku, pretože u nás máme podstatne väčších výrobcov. Preto jednou z ďalších prioritných úloh MPRV SR bude, aby na pôde EÚ jasne zaznel aj hlas takej krajiny, ako je Slovensko a aby sme pokúsili presadiť v CAP aj naše pohľady a naše postoje," priblížil.
Tu bude player

"Na tento účel bude v stredu (18. 4.) na rokovaní vlády SR vymenovaný štátny tajomník MPRV SR, človek ktorý pracuje v oblasti operačných programov profesionálne, má kontakty s Bruselom a so zahraničím. Nechcem teraz hovoriť meno, zajtra bude všetko jasné na rokovaní vlády, pretože sú potrebné ešte niektoré procedurálne otázky," avizoval premiér s tým, že dal zároveň šéfovi MPRV SR možnosť rozhodnúť sa, či je potrebné vymenovať pre MPRV SR aj druhého štátneho tajomníka.

"Ďalšou dôležitou úlohou, ktorá čaká MPRV SR, je zvýšenie podielu slovenských poľnohospodárskych produktov na slovenskom trhu. K tomu by som okamžite prirátal aj problémy s dovozom nekvalitných potravín. Budem s pánom ministrom veľmi úzko komunikovať témy, ktoré sa týkajú hygieny, veterinárnej starostlivosti, obchodnej inšpekcie. Toto všetko bude minister Jahnátek musieť používať vo vzťahu k obchodným reťazcom a celkovo k dovozu, aby sa nám podarilo zvýšiť podiel slovenských produktov na pultoch," poznamenal.

"Keď máte zaťatú sekeru 500 miliónov eur z čias vlády Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) a máte povinnosť znížiť deficit štátneho rozpočtu v roku 2013 pod úroveň 3 % HDP, tak nemôžete znižovať príjmy štátneho rozpočtu. To jednoducho nejde, to je nezlučiteľné," dodal Fico na margo otázok k zníženiu DPH na potraviny. Prisľúbil zároveň, že bude rokovať s rezortom financií o možnosti zavedenia 6 % DPH pri tzv. predaji potravín z dvora.