Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Regulované firmy majú už na jeseň platiť mimoriadny odvod 0,351

Vyplýva to z návrhu zákona o osobitnom odvode z podnikania v regulovaných odvetviach, ktorý dnes posunuli do druhého čítania poslanci Národnej rady (NR) SR.

Bratislava 26. júna (TASR) - Firmy pôsobiace v regulovaných odvetviach majú od septembra tohto do konca budúceho roka platiť štátu mesačne mimoriadny odvod 0,351 % zo svojho zisku. Vyplýva to z návrhu zákona o osobitnom odvode z podnikania v regulovaných odvetviach, ktorý dnes posunuli do druhého čítania poslanci Národnej rady (NR) SR.

Dodatočné zdanenie sa má týkať firiem, ktorých minimálne 50 % celkových výnosov pochádza z regulovanej činnosti v oblasti energetiky, poisťovníctva a zaisťovníctva, verejného zdravotného poistenia, elektronických komunikácií, farmácie, poštových služieb, dopravy na dráhe, leteckej dopravy, verejných kanalizácií a vodovodov. Povinnosť platiť odvod im vznikne, ak ich zisk dosiahne 3 milióny eur.

Uhradené odvody budú predstavovať štátne finančné aktíva, vedené na samostatnom mimorozpočtovom účte a účelovo určené na vládne programy podpory hospodárskeho rastu a zamestnanosti. "Zaplatenie odvodu nesmie byť dôvodom na zvýšenie výšky regulovanej ceny a zaplatený odvod sa nepovažuje za oprávnený náklad, ktorý možno započítať do regulovanej ceny," zdôrazňuje v materiáli ministerstvo financií.

Rezort predpokladá čistý pozitívny vplyv tohto opatrenia na verejné financie na úrovni 25,7 milióna eur v tomto a 77 miliónov eur v budúcom roku. Vo výpočte ministerstvo zohľadnilo skutočnosť, že osobitný odvod bude daňovým výdavkom a bude tak mať negatívny vplyv na výnos dane z príjmov právnických osôb.