Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

O zjazdnosť ciest v správe NDS sa bude starať 215 mechanizmov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Zimná služba spravidla začína 1. novembra a končí 31. marca nasledujúceho roka.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Počas tohtoročnej zimy sa bude o zjazdnosť ciest v správe Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) starať 215 mechanizmov. Diaľničiari podľa hovorkyne spoločnosti Michaely Michalovej robia zimnú údržbu na takmer 477 kilometroch (km) diaľnic, 237 km rýchlostných ciest a tiež aj na 185 km ciest prvej triedy, 15 km ciest druhej triedy a na 160 km ciest tretej triedy.

"K dispozícii máme 169 univerzálnych sypačov, 24 samostatných vozidiel s pluhmi respektíve radlicou a 22 snehových fréz," priblížila Michalová.

Najviac mechanizmov a dopravných prostriedkov na zimnú údržbu má k dispozícii Stredisko správy a údržby diaľnic v Mengusovicach, a to 29 kusov. Nasleduje stredisko vo Zvolene s 27 kusmi, ďalej v Košiciach s 26 kusmi a strediská v Beharovciach, Trenčíne a v Liptovskom Mikuláši, kde je 20 kusov.

"Pre výkon zimnej služby je pripravených 698 zamestnancov Národnej diaľničnej spoločnosti. Na cestách naši ľudia s technikou zasahujú nepretržite 24 hodín denne, sedem dní v týždni vrátane dní pracovného pokoja," dodala Michalová.

Aj sklady posypového materiálu sú podľa jej slov plné a pripravené na posyp v rámci zimnej údržby. "Zásoby v prípade potreby počas zimného obdobia pravidelne dopĺňame," konštatovala hovorkyňa.

Zimná služba spravidla začína 1. novembra a končí 31. marca nasledujúceho roka. Samozrejme, v prípade, ak sa náhle zhorší poveternostná situácia a následne sa zhorší stav zjazdnosti spravovaných diaľnic a ciest ešte pred aktivovaním zimnej služby, diaľničiari postupujú podľa Michalovej pri zabezpečovaní zjazdnosti operatívne.