Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Obchodné reťazce neočakávajú prerušenie dodávok pekárenských výrobkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov 22. októbra informoval, že obrovský tlak zahraničných obchodných reťazcov prinútili pekárov k zásadným reštrikčným rozhodnutiam.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Obchodné reťazce Billa a Tesco neočakávajú ani nepredpokladajú prerušenie dodávok pekárenských výrobkov počas vianočných sviatkov, pretože majú so svojimi dodávateľmi korektné vzťahy.

"Spoločnosť Billa má so svojimi dodávateľmi korektné vzťahy a nepredpokladá teda výpadky chleba a pečiva na svojich pultoch. Naším cieľom sú rokovania, ktorých výsledkom je a má byť vzájomná spolupráca rešpektujúca férové podmienky pre všetky strany," uviedla pre TASR hovorkyňa reťazca Billa Kvetoslava Kirchnerová v reakcii na pondelkové (22.10.) vyjadrenia zväzu pekárov o prerušení dodávok tovaru na pulty obchodných reťazcov.

"Doposiaľ nás nikto neinformoval o plánovanom prerušení dodávok pekárenských výrobkov počas sviatkov. S našimi dodávateľmi jednáme korektne, na základe obojstranných dohôd a komunikujeme s nimi pravidelne aj o cenách, pričom väčšina z našich dodávateľov sú lokálni pekári a mnohí s nami každým rokom rastú. Nakoľko prevádzkujeme aj vlastné pekárne a máme vlastné receptúry, poznáme ceny vstupných surovín, na základe ktorých nastavujeme výsledné ceny produktov. Sme si vedomí faktu, že väčšine slovenských zákazníkov na cenách záleží a našou snahou je ponúkať aj naďalej pekárenské výrobky za tie najvýhodnejšie ceny," doplnila Lucia Poláčeková, PR manažérka Tesco Stores SR, a.s.

Spoločnosť Lidl Slovenská republika vníma podľa slov jej vedúceho úseku komunikácie Tomáša Bezáka zvýšené náklady pekárov spôsobené príplatkami počas sviatkov. "A preto sme sa v rámci zmlúv platných od začiatku novembra zaviazali priplatiť všetkým dodávateľom z tohto segmentu, s ktorými budeme ďalej spolupracovať, v porovnaní s doteraz platnými cenami," doplnil Bezák.

"O cenách s našimi dodávateľmi pravidelne jednáme a výsledné nákupné ceny sú vždy obojstranne odsúhlasené," dodala pre TASR Lucia Langová, hovorkyňa obchodného reťazca Kaufland.

Zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov 22. októbra informoval, že obrovský tlak zahraničných obchodných reťazcov, neochota reflektovať na neustále zvyšujúce sa náklady pekárov a nesystémové opatrenia v podobe zavádzania nových sviatkov prinútili pekárov k zásadným reštrikčným rozhodnutiam.

Podľa predsedníčky Zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Tatiany Lopúchovej panuje medzi slovenskými pekármi obrovská nervozita aj vzhľadom na veľmi zásadný nárast cien múky a niektorých ďalších vstupov. Ak sa pekárňam nepodarí svoje náklady premietnuť do odbytových cien, môže dôjsť k veľmi zásadným rozhodnutiam.

"Podľa mnohých podnetov, ktoré zväz dostal v posledných dňoch, slovenskí pekári už ďalej odmietajú podliehať tlaku niektorých obchodných reťazcov a podľa ich slov, ak nedôjde k rozumnej dohode o zvýšení odbytových cien v najbližších týždňoch, pekári prerušia dodávky pre týchto dodávateľov už počas vianočných sviatkov,"
avizovala Lopúchová.

Prerušenie dodávok sa podľa Lopúchovej nebude s určitosťou vzťahovať na slovenské maloobchodné siete, združené vo Zväze obchodu SR, kde vzájomná komunikácia prebieha v súlade s obvyklými obchodnými zvyklosťami a na základe Memoranda o poctivom obchode, ktoré bolo podpísané 27. júna tohto roka.