Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Ochota ľudí pracovať na dohodu za desať rokov stúpla, sú flexibilnejší

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Malé firmy či už na dohodu alebo na živnosť často hľadajú jedného alebo dvoch ľudí. Za posledné roky však stúpol aj počet ponúk na dohodu od veľkých firiem.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Väčšina uchádzačov, ktorí si hľadajú prácu, by rada pracovala na trvalý pracovný pomer.

Prácu na plný úväzok hľadá 83 % uchádzačov v databáze životopisov na Profesia.sk. Druhou najčastejšie hľadanou formou pracovného úväzku je práca na dohodu, ktorú si hľadá viac ako tretina uchádzačov. Viac ako pätina ľudí hľadá prácu na skrátený úväzok a 12 % uvádza, že by chcelo pracovať na živnosť.

„Ľudia sú dnes flexibilnejší, ako boli pred desiatimi rokmi. Skupina ľudí, ktorí chcú pracovať na trvalý pracovný pomer je rovnaká ako v minulosti. Skupina tých, ktorí si hľadajú prácu na skrátený pracovný úväzok, alebo alternatívne pracovné úväzky však stúpla. Záujem stúpol najmä o dohody,“ hovorí výkonná riaditeľka spoločnosti Profesia Ivana Molnárová.

Spomedzi všetkých ľudí, ktorí deklarujú vo svojich životopisoch, že sú ochotní zamestnať sa na dohodu, pätina inú formu práce ani nehľadá. Prevažne ide o ľudí do 24 rokov. Vo svojich životopisoch uvádzajú jedinú formu zamestnania, dohodu. Predpokladá sa, že ide o študentov, ktorí si chcú popri štúdiu aspoň čiastočne privyrobiť.

Celkovo počet pracovných ponúk na portáli Profesia.sk ani po štyroch rokov od krízy nedosiahol predkrízový stav. Firmy zverejnili za prvý polrok 2012 o 12 % menej ponúk na trvalý pracovný pomer, ako zverejnili firmy v rovnakom období v roku 2008. Na rozdiel od počtu ponúk na trvalý pracovný pomer, počet ponúk na dohodu stúpol od krízy takmer šesťnásobne. Počet živností stúpol za posledné štyri roky takmer trojnásobne.

Najviac pribudli ponuky na dohodu po kríze od malých firiem do 49 zamestnancov, ktoré potrebovali najflexibilnejšie reagovať. Malé firmy či už na dohodu alebo na živnosť často hľadajú jedného alebo dvoch ľudí. Za posledné roky však stúpol aj počet ponúk na dohodu od veľkých firiem. Najväčšími zadávateľmi pracovných ponúk na dohodu sú v súčasnosti personálne agentúry.