Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Od nového roka bude limit paušálnych výdavkov pre živnostníkov 420 eur

V súvislosti s plánovanými zmenami pre oblasť paušálnych výdavkov od roku 2013 sa plánuje zrušiť aj možnosť uplatňovania paušálnych výdavkov u daňovníkov s príjmami z prenájmu.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Od nového roka čaká živnostníkov na Slovensku množstvo zmien, ktoré budú znamenať najmä zvýšenie nákladov na dane a odvody. Okrem iného sa v rámci Zákona o dani z príjmov mení aj limit na výšku paušálnych výdavkov.

"Od roku 2013 sa v podstate zavádza limit na výšku paušálnych výdavkov v sume 5040 eur ročne, respektíve 420 eur mesačne za každý mesiac výkonu činnosti SZČO," informovala poradenská spoločnosť v oblasti účtovníctva Accace.

Do konca tohto roka pritom stále platí, že samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO), ktorá nie je platiteľom dane z pridanej hodnoty (DPH) alebo je platiteľom DPH len časť zdaňovacieho obdobia a neuplatňuje preukázateľné daňové výdavky, si môže uplatniť výdavky vo výške 40 % z úhrnu svojich zdaniteľných príjmov. Pritom v sume takto vypočítaných výdavkov sú zahrnuté všetky daňové výdavky okrem zaplateného poistného a príspevkov, ktoré je SZČO povinná platiť a ktoré si môže uplatniť v preukázateľnej výške.

Od roku 2013 bude môcť SZČO postupovať pri výpočte paušálnych výdavkov obdobným spôsobom ako za rok 2012 s tým rozdielom, že výška jej daňových výdavkov vypočítaná týmto spôsobom bude limitovaná sumou 420 eur mesačne. "Rovnako ako v roku 2012 tak aj pre rok 2013 by malo platiť, že v sumách paušálnych výdavkov sú zahrnuté všetky daňové výdavky SZČO okrem zaplateného poistného a príspevkov, ktoré je SZČO povinná platiť v súvislosti so svojimi dosahovanými príjmami, pričom toto poistné a príspevky si môže uplatniť vo výdavkoch v preukázateľnej výške," upozornila spoločnosť.

V súvislosti s plánovanými zmenami pre oblasť paušálnych výdavkov od roku 2013 sa plánuje zrušiť aj možnosť uplatňovania paušálnych výdavkov u daňovníkov s príjmami z prenájmu. "Daňovníci s predmetným druhom príjmov si svoje výdavky budú musieť uplatňovať len vo forme preukázateľných daňových výdavkov, čiže na základe vedenia účtovníctva respektíve daňovej evidencie," podotkol šéf poradenstva spoločnosti Peter Pašek.