Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Železničiarske odbory sa nestotožňujú s prepúšťaním železničiarov

Ilustračné foto Foto: TASR

Bývalá vláda sľúbila, že prepusteným železničiarom zabezpečí rekvalifikáciu a pomôže im pri hľadaní nového zamestnania.

Bratislava 23. júla (TASR) – Odborári z najväčšieho železničiarskeho zväzu, Odborového združenia železničiarov (OZŽ), sa nestotožňujú s pokračovaním prepúšťania železničiarov.

"Sme nespokojní s tým, ak by sa malo pokračovať v prepúšťaní bez toho, aby sa s ním spojili sociálne programy či programy rekvalifikácie pracovníkov," opísal pre TASR šéf OZŽ František Petroci.

S prepúšťaním železničiarov sa začalo za vlády Ivety Radičovej. Znižovanie stavu zamestnancov vo všetkých troch železničných firmách je súčasťou ozdravného procesu na železniciach, v ktorom sa rozhodol pokračovať aj súčasný minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD). O prepúšťaní tak v minulosti vedeli aj odborári a za určitých podmienok sa s ním stotožňovali. "Mal byť prijatý sociálny program," podotkol Petroci.

Bývalá vláda totiž sľúbila, že prepusteným železničiarom zabezpečí rekvalifikáciu a pomôže im pri hľadaní nového zamestnania. Po voľbách a nástupe druhej vlády Roberta Fica (Smer-SD) sa však sociálny program zrušil s tým, že minister práce Ján Richter (Smer-SD) pripraví nový. "Zatiaľ však nie je známy," doplnil Petroci.

Odborári preto podľa jeho slov chcú, aby sa už prestalo pokračovať v degradácii železničiarov a aby sa začal viac brať do úvahy rozvoj celého sektora. Svoj postoj k tejto veci už OZŽ prednieslo na prvom stretnutí aj ministrovi dopravy Počiatkovi (Smer-SD) a hodlá tak urobiť opäť.

Na prelome augusta a septembra by sa malo konať na ministerstve dopravy stretnutie so sociálnymi partnermi, kde by sa malo hovoriť o dopadoch krízy na rezort dopravy. Tu by chceli odborári otvoriť aj otázku prepúšťania železničiarov.