Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Odvody za herné automaty by sa mali od nového roka zvýšiť

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Návrh zákona upravuje sadzby odvodov pre niektoré druhy hazardných hier.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Od 1. januára 2013 by sa mali zvýšiť odvody pri niektorých hazardných hrách.

Zavedú sa takisto niektoré opatrenia, ktoré pomôžu v prevencii a boji proti závislosti na týchto hrách. Vyplýva to z návrhu o hazardných hrách z dielne zákona Ministerstva financií (MF) SR, ktorý dnes schválila vláda SR.

Návrh zákona upravuje sadzby odvodov pre niektoré druhy hazardných hier. Odvody pre stávkové hry okrem dostihových stávok sa zvýši z 5,5 % na 6 % hernej istiny, pričom pri kurzových stávkach bude odvod po novom 5,5 % na miesto 5 %. Pri hazardných hrách prevádzkovaných prostredníctvom výherných prístrojov by sa mal odvod zvýšiť za kalendárny rok a každý prístroj z 1900 na 2100 eur.

Pri hazardných hrách prevádzkovaných prostredníctvom technických zariadení obsluhovaných priamo hráčmi za každé technické zariadenie by sa mal zvýšiť odvod z 3600 na 3900 eur za rok. Odvod za videohry by mal narásť z 3900 eur za terminál na 4200 eur za rok.

Na herných zariadeniach bude po novom uvedené číslo na špecializované zdravotnícke zariadenie, pôsobiace v oblasti prevencie, diagnostiky a liečby látkových a nelátkových závislostí. Podľa návrhu rezortu financií sa rovnako sprísni možnosť umiestnenia reklamy upozorňujúcej na výšku výhry alebo na možnosť získania výhry. Nebude tak viditeľná z vonkajšej strany budov, prípadne priestorov, v ktorých sa prevádzkujú hazardné hry.

Ďalším prijatým opatrením v tejto oblasti je sprísnenie ustanovení, týkajúcich sa stáleho dozoru v herni tak, aby osoby, ktoré vykonávajú túto činnosť, mali s prevádzkovateľom uzatvorený pracovno-právny vzťah. Zároveň tieto osoby budú musieť byť trvale prítomné v herni.

Vláda takisto stanovila minimálny počet hracích zariadení, aby prevádzkovateľ mohol prevádzkovať herňu. Týmto opatrením sa predpokladá zníženie počtu herní. Zároveň počet zariadení prevádzkovaných mimo herne môže byť v maximálnom počte dve hracie miesta.

"Limitovanie počtu vybraných zariadení v herniach, najmä výherných prístrojov a terminálov videohier by malo prispieť k poklesu celkového počtu prevádzok v blízkosti zariadení s vyššou kumuláciou mladistvých osôb, ktoré patria medzi ľahko ovplyvniteľné ponukou rýchleho získania peňazí a tým i zraniteľné z hľadiska reálneho posúdenia možnosti výhier v hazardných hrách," informoval materiál MF SR.