Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Organizácia DUH vidí zmenu k lepšiemu v hromadnej mestskej doprave

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spolkový konateľ DUH Jürgen Resch uviedol, že zákaz vjazdu do miest dáva šancu, aby sa vybudovala a posilnila hromadná doprava.

Berlín 28. júla (TASR) - Nemecká organizácia na ochranu životného prostredia Deutsche Umwelthilfe (DUH) nalieha na zásadnú zmenu v doprave. V mestských uliciach chce mať menej áut.

"Naše mestá sú preťažené individuálnou motorovou dopravou. Ľudia trpia jedovatými výfukovými plynmi a hlukom," povedal pre nemeckú tlačovú agentúru (DPA) spolkový konateľ DUH Jürgen Resch. Dodal, že "zákaz vjazdu do miest dáva šancu, aby sa vybudovala a posilnila hromadná doprava. Potrebujeme viac železnice, autobusov a električiek, lepšiu cyklistickú infraštruktúru a chodníkov".

Resch vidí "najväčší úspech" DUH v boji o čistejší vzduch v mestách v tom, že sa už rozprúdila "silná diskusia" o nevyhnutnosti zásadnej zmeny v doprave.

Namiesto toho, aby sa ulice úplne 'zapchali' autami prenajímanými na krátky čas (car-sharing), treba zmeniť kurz. Iba tak bude mať Nemecko čulé a skutočne hodnotné mestá, dodal.