Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Rozpočet na rok 2012 je v danom momente zdrap papiera, tvrdí minister

Foto: TASR

Podľa ministra financií Petra Kažimíra, aby sa udržali plánované deficity, musia sa priškrtiť výdavky.

Bratislava 27. júla (TASR) - Podľa najnovšej prognózy výberu daní a odvodov a na základe šetrenia rezortu financií v posledných troch mesiacoch vychádza deficit verejných financií SR za tento rok na 5,3 %.

Podľa ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) tak nie je v rámci tohtoročného štátneho rozpočtu možné dosiahnuť plánovaný deficit 4,6 %.

"Musím s plnou vážnosťou povedať, že rozpočet na rok 2012 je v danom momente len zdrapom papiera," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Kažimír.

Podľa neho nie je možné pripustiť vyšší deficit na tento ani budúci rok, a tak treba začať konať. V rámci budúceho roka už ale na udržanie 3-% deficitu bude potrebné omnoho vyššie konsolidačné úsilie.

"Na základe výsledku daňových prognóz a zhoršenia príjmov a zreálnenia niektorých ďalších príjmov nedaňovej povahy sa nám nevyhnutnosť konsolidácie na budúci rok zvyšuje z 1,2 miliardy eur na 1,5 miliardy eur," upozornil minister.

Plánuje preto pristúpiť k viazaniu výdavkov jednotlivých kapitol štátneho rozpočtu. Okrem znižovania výdavkov štátu sa minister spolieha aj na niektoré zákony s pozitívnym efektom na štátny rozpočet, ktoré už sú alebo ešte len majú byť prijaté parlamentom. "Budeme musieť otvorene hovoriť so samosprávou, aby prispôsobila svojim príjmom svoje výdavky," pokračoval Kažimír.

V súvislosti s konkrétnou podobou škrtenia výdavkov a ďalších úsporných opatrení požiadal Kažimír premiéra Roberta Fica o zvolanie mimoriadneho zasadnutia vlády SR. Nemalo by však dôjsť k plošnému znižovaniu výdavkov, pričom výška jednotlivých úspor bude výsledkom rokovaní s jednotlivými rezortmi. "Už dnes môžem povedať, že to bude mix kapitálových, bežných a mzdových výdavkov," uzavrel Kažimír.

Tu bude player