Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

P. KAŽIMÍR: Fiškálna rada má byť ježkom v nohaviciach každej vlády

Minister financií Peter Kažimír Foto: TASR/Martin Baumann

Vyhlásil to dnes minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) počas rozpravy k návrhu na voľbu predsedu a členov rady.

Bratislava 26. júna (TASR) - Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, tzv. Fiškálna rada, má byť ježkom v nohaviciach každej vlády. Vyhlásil to dnes minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) počas rozpravy k návrhu na voľbu predsedu a členov rady.

Reagoval tak na vyjadrenia poslanca OĽaNO Alojza Hlinu, ktorý nechce hlasovať za nominantov, ktorých nepozná. Žiada, aby každý nominant, o ktorom má hlasovať parlament, vystúpil v pléne a predstavil sa všetkým poslancom. Kažimír mu vysvetľoval, že nominanti do Fiškálnej rady tu nie sú na to, aby boli kamaráti s poslancami či vládou, práve naopak.

Zdôraznil, že parlament si do Fiškálnej rady nevolí kamarátov. "Oni nás od zajtra, ani jedných ani druhých, nemajú čo chváliť, nemajú nás hladiť, nemajú nám vychádzať v ústrety alebo zastierať naše prešľapy. Tento orgán je tu na to, aby dohliadal na akúkoľvek vládu, akejkoľvek farby. Na to, ako narába so všetkými ustanoveniami zákona o rozpočtovej zodpovednosti," vysvetlil Kažimír.

Poznamenal, že Fiškálna rada, o ktorej zložení bude parlament dnes rozhodovať, je nový orgán zapadajúci do celkového nového pohľadu regulácie a väčšej fiškálnej kooperácie v rámci EÚ. "A ten prvý tím, ktorý tam vstupuje, musí radu založiť, vytvoriť okolo seba odborný tím ľudí. Vytvoriť orgán, ktorý bude schopný vybudovať si vážnosť," upozornil minister financií.

Hlinovi preto odporúča, aby na chvíľu upustil od toho, čomu sa zaprisahal, a podporil nominantov do Fiškálnej rady. "Osobne ich poznám a som veľmi spokojný, že výsledkom zákona o rozpočtovej zodpovednosti je aj takýto typ nominácie," uviedol Kažimír. Hlina ešte predtým vyhlásil, že nepodporí nikoho, koho nepozná. Na predsedu rady je nominovaný Ivan Šramko, za členov Ľudovít Ódor a Michal Horváth.