Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

P. Žiga: SR podporuje spoločný postup a odvetu EÚ na americké clá

Na snímke minister hospodárstva SR Peter Žiga. Foto: TASR - Martin Baumann

Predseda EK Jean-Claude Juncker už avizoval, že EÚ prijme odvetné opatrenia proti USA.

Bratislava/Washington 31. mája (TASR) - Zavedenie ciel na dovoz ocele a hliníka z Európskej únie (EÚ) zo strany USA je zlou správou pre medzinárodný obchod. Je o tom presvedčený slovenský minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD).

"Slovensko podporuje spoločný a jednotný postup EÚ a odvetnú reakciu EK na vybrané americké produkty," uviedol vo svojej reakcii na sociálnej sieti.

Priamy dosah na slovenských výrobcov neočakáva. "Ale nepriamo ich môže zasiahnuť, keď štáty EÚ, ktoré nebudú môcť exportovať do USA, umiestnia svoju produkciu v rámci únie," upozornil Žiga. Očakáva preto kroky komisie na ochranu trhu EÚ pred presmerovanými dovozmi ocele a hliníka.

Trumpova administratíva uvalí clá na dovoz ocele a hliníka z Kanady, Mexika a EÚ. Tieto krajiny mali dočasnú výnimku, ktorá sa skončí v piatok (1.6.). Clo na dovoz ocele je 25 %, na import hliníka 10 %. Clá začnú platiť v piatok od polnoci miestneho času (od 5.00 SELČ), uviedol vo štvrtok americký minister obchodu Wilbur Ross.

Predseda EK Jean-Claude Juncker už avizoval, že EÚ prijme odvetné opatrenia proti USA. "Okamžite spustíme mechanizmus urovnania sporov v rámci WTO a v najbližších hodinách oznámime odvetné opatrenia," vyhlásil Juncker a dodal, že je "absolútne neprijateľné, aby nejaká krajina v rámci svetového obchodu zavádzala jednostranné opatrenia".