Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Ekonomika

Poslanci parlamentu schválili P. Kažimíra za nového guvernéra NBS

Na snímke minister financií SR Peter Kažimír po tajnom hlasovaní pléna Národnej rady SR, v ktorom ho zvolili za guvernéra NBS v Bratislave 6. decembra 2018. Foto: TASR - Martin Baumann

Doterajší guvernér NBS Jozef Makúch oznámil minulý týždeň (27. 11.) odchod z funkcie k 1. marcu budúceho roka.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Novým guvernérom Národnej banky Slovenska (NBS) má byť od marca budúceho roka súčasný minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Návrh vlády na obsadenie tohto postu schválila vo štvrtok Národná rada (NR) SR v tajnom hlasovaní 86 hlasmi zo 138 prítomných poslancov. Proti bolo 40 zákonodarcov, 12 sa zdržali.

"Menovaný spĺňa všetky kritériá a podmienky na úspešný výkon funkcie guvernéra NBS," konštatovala vláda v návrhu predloženom do NR SR. Kažimíra do funkcie ešte musí vymenovať prezident.

Doterajší guvernér NBS Jozef Makúch oznámil minulý týždeň (27. 11.) odchod z funkcie k 1. marcu budúceho roka. V médiách sa o tomto kroku špekulovalo už dlhšie, konkrétne dôvody Makúch neuviedol. Oficiálne sa jeho funkčné obdobie malo skončiť v roku 2021.

Ministerstvo financií následne informovalo, že Kažimír má o tento post záujem a chce odísť z aktívnej politiky. "Moje rozhodnutie je zároveň rozhodnutím odísť z aktívnej politiky. Funkciu ministra financií som vždy vnímal ako odborný post, ktorý sa na jednej strane od politiky oddeliť nedá, ale na strane druhej sa o to treba stále usilovať. Ja som sa snažil tieto dve polohy vyvažovať. Na pozícii guvernéra NBS ma láka možnosť zostať už iba vo svete čísel," priblížil Kažimír.

Opozícia jeho nomináciu za šéfa NBS kritizovala. Nie je podľa nich politicky nezávislý, keďže prichádza priamo z vlády a dlhé roky je tiež podpredsedom najsilnejšej strany Smer-SD.

Ku kritike aktuálnych nominácií do NBS sa pridal aj Klub ekonomických analytikov (KEA), združujúci ekonómov z rôznych oblastí. Vedúci predstavitelia NBS musia byť podľa nich nezávislí od politických strán. Zároveň by to mali byť renomovaní odborníci rešpektovaní vo finančných alebo akademických kruhoch.

"Problém nominácie Petra Kažimíra na guvernéra NBS členovia KEA nevidia primárne v nedostatku jeho odbornosti. Hlavným problémom je ohrozenie nezávislosti centrálnej banky kvôli dlhodobému aktívnemu pôsobeniu v politike. Dokonca je doteraz priamo zodpovedný za rozpočtovú politiku, ku ktorej by mal byť ako potenciálny guvernér objektívny a prípadne aj kritický," uviedol klub vo svojom vyhlásení.

P.Kažimír: Ďakujem poslancom za dôveru, získal som aj niekoľko opozičných hlasov


Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) má "veľkú radosť" z výsledku hlasovania v Národnej rade (NR) SR, kde vo štvrtok podvečer v tajnej voľbe guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) hlasovalo za jeho kandidatúru 86 zo 138 prítomných poslancov. Zároveň však upozornil, že celý proces ešte nie je na konci a konečné slovo pri vymenovaní bude mať prezident.

"Ďakujem pánom poslancom za dôveru aj za mikulášsky darček. Počet hlasov hovorí o tom, že sa mi podarilo získať dôveru aj niekoľkých opozičných poslancov," vyzdvihol Kažimír.

Vníma to aj ako potvrdenie toho, že posledných sedem rokov v pozícii ministra financií, ktorý bol dennodenne v kontakte s koalíciou aj opozíciou, malo význam. "Vnímam aj to včerajšie hlasovanie o vyrovnanom rozpočte na najbližšie tri roky ako súvisiace s týmto výsledkom," dodal.