Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Premiér: Zamestnávanie cudzincov sa má prerokovať v skrátenom konaní

Ilustračná snímka. Foto: TASR Daniel Veselský

Priemysel má podľa predsedu vlády vážne problémy obsadiť voľné pracovné miesta.

Bratislava 20. novembra (TASR) – Zjednodušenie dovozu pracovnej sily zo zahraničia je urgentný problém, preto vláda požiada Národnú radu (NR) SR, aby tento zákon prerokovala v skrátenom legislatívnom konaní. Uviedol to v utorok po rokovaní vlády premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). Podľa neho sa treba zaoberať aj rezervami, ktoré sú na slovenskom trhu práce. Zabezpečiť by to malo uznesenie o uplatnení marginalizovaných skupín na trhu práce.

Priemysel má podľa predsedu vlády vážne problémy obsadiť voľné pracovné miesta. "V prípade dovozu pracovnej sily je tá situácia tak urgentná, že sme zároveň rozhodli, že požiadame Národnú radu SR, aby návrh tohto zákona prerokovala v skrátenom legislatívnom konaní. To znamená, aby na tejto schôdzi prešiel zákon prvým aj druhým čítaním a opatrenia na zrýchlenie dovozu pracovnej sily mohli platiť už od januára 2019," avizoval Pellegrini.

Vláda v utorok prijala balík opatrení pre zjednodušenie zamestnávania ľudí z tretích krajín, ale aj uznesenie, ktoré sa týka opatrení na posilnenie uplatnenia marginalizovaných skupín na trhu práce. "Nehovoríme len o Rómoch, hovoríme o všetkých znevýhodnených skupinách ľudí, ktorí si dnes prácu nehľadajú, alebo si ju nechcú hľadať, alebo ich doteraz zamestnávatelia prijímať nechceli," priblížil premiér.

Pellegrini súčasne skonštatoval, že podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD) sa má zaoberať negociáciou nového finančného rámca z európskych peňazí na účely financovania takej podpory zamestnávania. Minister práce Ján Richter (Smer-SD) má zároveň pripraviť ďalšie zmeny týkajúce sa úpravy poskytovania pomoci v hmotnej núdzi. "Tak, aby ten, kto sa zamestná, nepocítil hneď, okamžite 'seky' v určitých dávkach, ktoré dostáva. A vlastne zistí, že ten rozdiel medzi jeho príjmom a dávkami je taký minimálny, že nakoniec, pre prácu sa nerozhodne," uviedol premiér. Dodal, že Richter v pondelok (19. 11.) predložil pilotný projekt, v rámci ktorého by mali byť motivované veľké podniky, ktoré zamestnajú viac ako 50 Rómov. Tieto firmy majú byť sanované určitými finančnými výhodami.

S týmto problémom podľa Pellegriniho súvisí aj vzdelanie, preto vláda požiadala ministerku školstva Martinu Lubyovú (nominantka SNS), aby najneskôr do septembra budúceho roka pripravila zákon, ktorým sa ustanoví od 1. septembra 2020 povinná predškolská výchova pre všetky deti jeden rok pred začatím povinnej školskej dochádzky.