Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Po obmedzení spojov v Maďarsku sa železničiari obávajú prepúšťania

Ilustračné foto Foto: TASR/MTI

Paradoxom je, že mnohí železničiari sa po zrušení spojov nemajú ako dostať na svoje pracovisko.

Budapešť 18. apríla (TASR) – Po obmedzení spojov vlakovej osobnej dopravy Maďarských štátnych železníc (MÁV), ktoré platí od 15. apríla, sa železničiarski odborári obávajú, že bude nasledovať prepúšťanie.

Slobodné odbory pracovníkov železníc (VDSZSZ) rokujú s vedením spoločnosti MÁV, zatiaľ však bezvýsledne. Ako uviedol maďarský server stop.hu, príslušný rezort tvrdí, že prepúšťanie nebude. Odborári sú ale presvedčení, že obmedzenie spojov bude mať za následok prepúšťanie.

Podľa podpredsedu VDSZSZ Balázsa Pétera Báránya paradoxom je, že mnohí železničiari sa po zrušení spojov nemajú ako dostať na svoje pracovisko. V tejto situácii, ak zamestnanec nedokáže denne nastúpiť do práce, môže byť aj prepustený. Bolo by preto potrebné v každom prípade optimalizovať cestovný poriadok, o čom vedú rokovania s vedením MÁV-u. Odborársky líder dodal, že majú odborne pripravené návrhy, ktoré spoje by bolo potrebné obnoviť.

Predseda VDSZSZ István Gaskó v týchto dňoch vyhlásil, že majú informácie o zozname železničiarov, ktorých sa chystajú prepustiť. Podľa predsedu nie je vylúčené, že prepustených bude niekoľko tisíc zamestnancov železníc.

V cestovnom poriadku vlakov platnom od uvedeného dátumu zrušili 410 spojov na 49 tratiach, pričom všetky trate zostávajú zachované. V novom cestovnom poriadku autobusov je menej o 30 spojov.

Zrušením paralelnej autobusovej prepravy osôb stúpne počet cestujúcich na železniciach, MÁV preto bude vlaky posilňovať ďalšími vagónmi.