Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Po odchode z Ruska firmu Nokian Tyres zasiahli štrajky

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Prevádzková strata Nokian Tyres dosiahla v 1. štvrťroku 26,2 milióna eur.

Helsinki 29. apríla (TASR) - Fínsky výrobca pneumatík Nokian Tyres vykázal za 1. štvrťrok výraznejšiu než predpokladanú prevádzkovú stratu. Spoločnosť, ktorá stále dopláca na odchod z Ruska, uviedla, že ďalšie problémy jej spôsobili útoky na lode v Červenom mori a štrajky na domácom trhu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Prevádzková strata Nokian Tyres dosiahla v 1. štvrťroku 26,2 milióna eur. V rovnakom období minulého roka zaznamenala firma stratu 18,8 milióna eur. Výsledky sú navyše podstatne horšie, než očakávali analytici, ktorí počítali s výrazným poklesom straty až na 9,1 milióna eur.

Firmu pritom už predtým zaťažili straty z odchodu z ruského trhu, z ktorého sa stiahla po tlaku západných štátov na podniky pôsobiace v Ruskej federácii. Tie tak reagovali na útok Ruska na Ukrajinu. Nokian Tyres musela predať ruský závod, ktorý predtým vyrábal až 80 % z celkového objemu pneumatík fínskej firmy pre osobné autá.

S cieľom zmierniť následky spoločnosť zvýšila produkciu v závodoch vo Fínsku a USA a zároveň začala s výstavbou nového závodu v Rumunsku. Ako povedal generálny riaditeľ Nokian Tyres Jukka Moisio, výstavba pokračuje podľa plánu a prvé pneumatiky by sa v rumunskom závode mali začať vyrábať v 2. polroku tohto roka.

Čo sa týka vplyvu štrajkov vo Fínsku a útokov na lode v Červenom mori, podľa Moisia tieto faktory stáli Nokian Tyres na prevádzkovom zisku v priemere 20 miliónov eur. Štrajky vo Fínsku zablokovali činnosť v prístavoch a produkciu viacerých exportných spoločností. "V dôsledku štrajkov vo februári až apríli sme prišli zhruba o trojtýždňovú produkciu pneumatík pre osobné autá a približne týždňovú produkciu pneumatík pre nákladné vozidlá," dodal Moisio.