Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Predaj počítačov sa v 1.kvartáli rekordne prepadol, najviac v histórii

Spotrebitelia presúvajú svoj záujem od klasických PC k iným prístrojom, ako sú inteligentné telefóny a tablety. Foto: TASR/AP

Zosnulý šéf Apple Steve Jobs už pred tromi rokmi, tesne po tom, čo Apple uviedol na trh tablet iPad, povedal, že svet vstupuje do "post PC éry".

New York 11. apríla (TASR) - Trh s osobnými počítačmi (PC) sa oslabuje a zdá sa, že už sa nikdy úplne nezotaví.

Dôvodom je nová generácia mobilných zariadení, ktoré menia spôsob využívania technológií a vytláčajú klasické PC, informovala agentúra AP.

Trh s PC na začiatku tohto roka zaznamenal najhorší prepad v histórii. Jedným z dôvodov je podľa poradenských spoločností IDC a Gartner aj nový operačný systém Windows 8 od Microsoftu, ktorý si nezískal popularitu a zákazníkov skôr odradzuje od kúpy nového počítača.

Predaj notebookov a stolových počítačov sa podľa spoločnosti IDC v 1. kvartáli medziročne prepadol o 14 % na 76,3 milióna zariadení. To je najprudší prepad od začiatku zverejňovania tohto údaja v roku 1994.

Podľa ďalšej poradenskej spoločnosti Gartner predaj počítačov klesol o 11,2 % na 79,2 milióna PC. Analytik firmy Mikako Kitagawa zároveň načrtol pochmúrny obraz budúcnosti PC. Spotrebitelia podľa neho presúvajú svoj záujem k iným prístrojom, ako sú inteligentné telefóny a tablety. Vysoký rast odbytu notebookov a desktopov sa dokonca nedá očakávať ani v rozvojových krajinách.

"To sú strašné správy pre výrobcov počítačov," uviedol analytik BGC Financial Colin Gillis. "V súčasnosti je to všetko o mobilných zariadeniach. Definitívne sme dosiahli kritický bod."

Obrat na trhu počítačov malo priniesť uvedenie operačného systému Windows 8. Podľa spoločnosti IDC však nový operačný systém od Microsoftu situáciu len zhoršil.

"Zdá sa jasné, že nový Windows 8 nielen že nenaštartoval trh s PC, ale dokonca sa zdá, že trh pribrzdil," uviedol analytik IDC Bob O'Donnell.

Podľa jeho názoru, si zákazníci nedokázali zvyknúť na nový softvér. Za dôvod považuje úplne nové ovládanie operačného systému rovnako ako vynechanie dôverne známeho tlačidla Štart. Navyše sú počítače s dotykovým displejom, ktorý umožňuje plné využitie operačného systému, drahšie. Ďalším dôvodom neočakávane slabého predaja PC je fakt, že počítače s dotykovým displejom sa objavili na trhu oneskorene a len ojedinele.

Odborníci sa obávajú prudkého prepadu predaja predovšetkým preto, že ekonomika sa začína zotavovať a na trh bolo uvedených niekoľko na prvý pohľad atraktívnych modelov. "Microsoft bude musieť prijať niekoľko ťažkých rozhodnutí, ak chce pomôcť oživiť trh s PC," tvrdí O'Donnell.

Predaj PC na medziročnej báze klesol štyri kvartáli za sebou. Zosnulý šéf Apple Steve Jobs už pred tromi rokmi, tesne po tom, čo Apple uviedol na trh tablet iPad, povedal, že svet vstupuje do "post PC éry".

Najväčším výrobcom počítačov na svete zostal v 1. kvartáli Hewlett-Packard (HP), tesne nasledovaný Lenovom, za ním potom nasledujú Dell, Acer a Asus. Najväčší prepad predaja počas prvých troch mesiacov zaznamenal Acer (-30 %). Výrazne sa pokles dopytu dotkol aj koncernu HP, ktorého predaj sa znížil o 23 %.