Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Podľa agentúry S&P patria nemecké banky k najsilnejším na svete

Nemecké banky ilustračné foto Foto: TASR/AP

Po nedávnom prehodnocovaní bonity bánk agentúrou sú na tom nemecké finančné inštitúty najlepšie hneď za švajčiarskymi a kanadskými bankami.

Frankfurt nad Mohanom 26. júna (TASR) - Nemecké banky aj napriek európskej dlhovej kríze dokazujú svoju silu, tvrdí ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P).

"Nemecký bankový sektor považujeme za jeden z najsilnejších na svete," uviedol analytik S&P Harm Semder. Po nedávnom prehodnocovaní bonity bánk agentúrou sú na tom nemecké finančné inštitúty najlepšie hneď za švajčiarskymi a kanadskými bankami. Silu nemeckých bánk dokazuje aj bezproblémový prístup k čerstvým peniazom. Podľa Semdera majú prebytok likvidity.

Semder však upozornil, že zhoršenie situácie v Taliansku a Španielsku ohrozí aj Nemecko. "V žiadnom prípade to nie je tak, že momentálne považujeme Nemecko za ostrov blaha." Negatívny vývoj v Taliansku a Španielsku podľa neho zhorší aj situáciu v Nemecku, čo by znamenalo, že S&P by musela prehodnotiť jeho bonitu. V súčasnosti má však dobrý stav najväčšej európskej ekonomiky pozitívny vplyv aj na nemecké banky.