Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Podľa Beblavého a Mihála sa 13. a 14. platy dotknú minima zamestnancov

Na archívnej snímke Miroslav Beblavý a Jozef Mihál. Foto: TASR Martin Baumann

Poslanci vidia problém v tom, že 13. a 14. platy budú musieť byť vyplácané vo výške priemerného zárobku.

Bratislava 14. februára (TASR) - Z 13. a 14. platov postupne oslobodených od daní a odvodov sa bude tešiť len minimum zamestnancov. Novela Zákonníka práce, ktorým sa zavedú, je totiž podľa nezaradených poslancov Miroslava Beblavého a Jozefa Mihála nedotiahnutá, a tak budú firmy tieto odmeny využívať len výnimočne.

Obaja poslanci vítajú, že sa budú zvyšovať príplatky za prácu. K novele však majú výhrady najmä pri podmienkach 13. a 14. platu. "V tomto zákone vítame viaceré prvky. To, že sa budú platiť zamestnancom príplatky za nočné a víkendové služby, vítame, že sa podarilo presvedčiť koalíciu, aby sa tieto príplatky týkali aj verejných a štátnych zamestnancov. Radosť však kazí to, že dane a odvody pre platiacich zamestnancov zostávajú veľmi vysoké. Ministerstvo práce vypočítalo, že polovica z týchto príplatkov pôjde do štátneho rozpočtu, to znamená, že najväčším víťazom tohto zákona nie je bežný pracujúci človek, ale minister financií Peter Kažimír (Smer-SD)," skonštatoval na tlačovej konferencii Beblavý.

Poslanci vidia problém v tom, že 13. a 14. platy budú musieť byť vyplácané vo výške priemerného zárobku. "Zamestnanec namiesto 12 platov skutočne dostane 14 platov. To je skoro 17-% zvýšenie jeho príjmu. Toto je nereálne. Bolo by to reálne len vtedy, keď zamestnávateľ škrtne nejaké odmeny a špekulatívne sa dohodne so zamestnancami, aby sa vytvoril priestor na presunutie časti odmeny na 13. plat. Podmienky sú v tomto roku pre zamestnávateľov nesplniteľné," tvrdí Mihál s tým, že problém vidí aj v procese, akým sa tieto zmeny prijali, a to bez riadneho pripomienkového konania.

"Je to len politický marketing. V máji nestihnú zamestnávatelia prestaviť svoje systémy odmeňovania tak, aby dokázali zamestnancovi dať jeden mesačný plat navyše. Zamestnanci môžu snívať o 13. a 14. platoch pri tomto nastavení," tvrdí Mihál.

Podľa poslancov je v súčasnosti ťažké robiť odhady, koľkých ľudí by sa v skutočnosti mohol 13. a 14. plat dotknúť. "My to odhadujeme na jednociferné percento, čo je veľmi málo," podotkol Beblavý.

Obaja preto plánujú na nasledujúcu schôdzu parlamentu predložiť návrh na úpravy v Zákonníku práce. Podmienka priemerného zárobku pri týchto platoch by podľa nich mala byť napríklad stanovená mäkším spôsobom.