Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Podľa IFP bude výber daní tento rok nižší o 231 miliónov eur

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Tento rok štát vyberie o 231 miliónov eur menej a v budúcom roku budú jeho príjmy nižšie o 254 miliónov eur v porovnaní s tým, čo predpokladala prognóza zo septembra 2012.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Daňovo-odvodové príjmy verejnej správy budú v rokoch 2012 až 2015 oproti pôvodným odhadom nižšie o 0,3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Tento rok štát vyberie o 231 miliónov eur menej a v budúcom roku budú jeho príjmy nižšie o 254 miliónov eur v porovnaní s tým, čo predpokladala prognóza zo septembra 2012.

"Pokles očakávaných daňových a odvodových príjmov oproti septembrovej prognóze je spôsobený predovšetkým horším plnením dane z pridanej hodnoty a dane z príjmu právnických osôb," informoval dnes Inštitút finančnej politiky (IFP) v rámci mimoriadnej prognózy daňových a odvodových príjmov verejnej správy za roky 2012 až 2015.

Aktuálne legislatívne zmeny však zlepšujú prognózu príjmov v rokoch 2013 až 2015 každoročne o 0,6 % HDP. V budúcom roku by tak vďaka konsolidačným opatreniam mali stúpnuť príjmy oproti septembrovej prognóze o 181 miliónov eur. V roku 2014 predpovedá nová prognóza vyššie príjmy o 174 miliónov eur a v roku 2015 o 191 miliónov eur.

Inštitút pristúpil k revízii očakávaných daňovo-odvodových príjmov na základe nových údajov o hotovostnom plnení daní a odvodov za august až november tohto roka. Takisto bral do úvahy nové informácie z daňových priznaní a indikácií o ochladzovaní ekonomiky najmä vplyvom zahraničného prostredia pre rok 2012.

Aktualizovaný odhad daňových príjmov ovplyvnili predovšetkým informácie o priebežnom plnení príjmov v tomto roku. Kvôli nižšiemu hotovostnému výberu v septembri a novembri 2012 sa znížil odhad z výnosu z dane z príjmu fyzických osôb o 6,8 milióna eur. V prípade dane z príjmu právnických osôb sa predpoveď znížila o takmer 40 miliónov eur.

"Medzi pravdepodobné príčiny patrí avizovaný nárast daňových subjektov, ktoré žiadajú Finančnú správu (FS) SR o zníženie vymeraných preddavkov, ako aj nižšie vyrovnanie za rok 2011 u subjektov, ktoré podávali odložené daňové priznanie," priblížil IFP vo svojom komentári. Táto skutočnosť pravdepodobne naznačuje nižšiu ziskovosť živnostníkov aj korporácií v tomto roku.

Ani výnos z dane z pridanej hodnoty (DPH) sa nevyvíja v súlade s očakávaniami a makroekonomickým vývojom. Predpokladaný výnos tejto dane v roku 2012 znížil inštitút o 121 miliónov eur. Horší vývoj DPH možno podľa IFP pripísať zlému vývoju vlastnej daňovej povinnosti za prvé tri štvrťroky, ktorá poklesla o 2,3 %.

Ilustračné foto
Foto: TASR/František Iván
Odhad výnosu zo spotrebných daní sa v porovnaní so septembrom znížil o 19 miliónov eur. Pokles nastal predovšetkým u daní z minerálneho oleja a liehu, a to kvôli horšiemu než očakávanému výberu v prvých 11 mesiacoch roka, konštatoval inštitút.

Pri sociálnych odvodoch došlo len k miernemu spomaleniu príjmov v porovnaní s očakávaním. Kým pôvodne sa kvôli otvoreniu druhého dôchodkového piliera počítalo v roku 2012 s nárastom príjmov o 68 miliónov eur, za dva zo štyroch mesiacov dosiahol nárast len 15 miliónov eur. "Prognózu pozitívneho fiškálneho vplyvu výstupov z druhého piliera v roku 2012 preto revidujeme nadol, na 40 miliónov eur," dodal IFP.

Ďalšiu makroekonomickú a následne aj daňovú prognózu pripraví IFP začiatkom budúceho roka.