Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Podľa prieskumu si pätina Slovákov fotí dovolenku do mobilu

ilustračné foto Foto: TASR/AP

Obľúbenosť fotografovania cez mobil rastie, čo je spôsobené najmä inteligentnými telefónmi.

Bratislava 8. septembra (TASR) - Približne 21 % Slovákov si zážitky z tohtoročnej letnej dovolenky zachytilo do mobilného telefónu. Vlani to bolo 19 %. Vyplýva to z online prieskumu, ktorý urobila výskumná agentúra NMS Market Research v spolupráci s portálom Heureka.sk.

"Obľúbenosť fotografovania cez mobil rastie, čo je spôsobené najmä inteligentnými telefónmi. Podiel Slovákov, ktorí fotia zážitky leta čisto digitálnym fotoaparátom klesá a dnes predstavuje asi 67 %," priblížil riaditeľ NMS Market Research Michal Osuský. Kameru si na dovolenku berie 8 % respondentov a 2 % opýtaných ostávajú dlhodobo verní klasickým fotoaparátom na film.

"Elektronika je vo všeobecnosti jedným z najpredávanejších tovarov na internete. Ako vyplýva z prieskumu, úplne alebo prevažne ju v e-shopoch nakupuje 36 % online populácie," doplnil projektový manažér Heureka.sk Kamil Demuth.

Účty cez mobil platíme najčastejšie v pondelok

V súčasnosti čoraz viac ľudí využíva na platenie svojich účtov mobilné aplikácie internet bankingu. Faktúry pritom takto najčastejšie vybavujú začiatkom pracovného týždňa a priemerná suma, ktorú Slováci týmto spôsobom zaplatia, je 55 eur. Vyplýva to zo štatistík ČSOB.

Platby prostredníctvom mobilného telefónu využívajú najčastejšie muži, najvyššie platby realizujú klienti vo veku od 41 do 50 rokov. Priemerný vek užívateľov mobilného internet bankingu je 33 rokov a 80 % z nich sú muži. Dvaja najstarší evidovaní Slováci, ktorí platia prostredníctvom mobilnej aplikácie, majú 79 rokov a sú zo Žiliny a Piešťan.

Slováci využívajú takýto spôsob platenia častejšie počas pracovných dní ako cez víkend, v sobotu sa prihlási o 60 % menej užívateľov ako v pondelok, kedy je využívaná najčastejšie. V pracovné dni sa do mobilného internet bankingu prihlasujú najčastejšie medzi 10. a 11. hodinou, v nedeľu medzi 20. a 21. hodinou. Platby s najvyššou priemernou výškou sú zadané v stredu a sobota je najslabšia s priemernou platbou 25 eur.