Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Podmienky nároku na rekondičné pobyty sa majú zmierniť

Ilustračné foto Foto: TASR/Daniel Veselský

Zmeny má priniesť novela zákona o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci z dielne rezortu práce, ktorá má začať platiť od mája budúceho roka.

Bratislava 19. novembra (TASR) - Zamestnanci pracujúci v povolaniach s vyšším zdravotným rizikom majú mať častejšie nárok na rekondičné pobyty. Tieto rekreácie by mali byť zároveň aj dlhšie.

Zmeny má priniesť novela zákona o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci z dielne rezortu práce, ktorá má začať platiť od mája budúceho roka.

Skrátiť sa má obdobie výkonu vybraného povolania, ktoré je podmienkou účasti na rekondičnom pobyte. Pracovníkov, ktorí vykonávajú zamestnanie zaradené do tretej kategórie, bude stačiť namiesto súčasných šesť už len päť rokov nepretržitej práce. V prípade zamestnancov vykonávajúcich prácu štvrtej kategórie, sa obdobie skracuje z piatich na štyri roky.

Legislatívna zmena upraví aj podmienky nároku na ďalší rekondičný pobyt. Skrátiť sa má počet odpracovaných rokov zo štyroch na tri, ako aj pracovných zmien zamestnanca z 800 na 600. V prípade ľudí pracujúcich s dokázaným chemických karcinogénom budú tieto podmienky ešte miernejšie. Týmto bude stačiť odpracovať minimálne 400 zmien namiesto aktuálne stanovených 500.

Zároveň sa má predĺžiť rekondičný pobyt zo súčasných sedem dní na dvojnásobok, teda dva týždne. "Úpravou sa navrhuje zvýšiť starostlivosť o zamestnancov v záujme predchádzania vzniku chorôb z povolania," zdôvodňuje ministerstvo práce. Novela prináša aj zmeny v oblasti ustanovenia profesií, pri ktorých je zdravotná spôsobilosť na prácu podmienkou na vydanie preukazu, osvedčenia alebo dokladu o absolvovaní výchovy a vzdelávania.