Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Podpis Fiškálnej zmluvy považuje Mikloš za vážny medzník

Foto: TASR

Prijatím Fiškálnej zmluvy sa krajiny zaväzujú hospodáriť s vyrovnaným alebo prebytkovým rozpočtom verejnej správy, pričom ročný štrukturálny deficit môže dosiahnuť maximálne 0,5 % HDP.

Bratislava 29. februára (TASR) – Podpis Fiškálnej zmluvy premiérmi krajín EÚ, ktorý je naplánovaný na piatok (2. marca) bude podľa ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) vážnym medzníkom. Mikloš to uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave spolu s ministrom zahraničných vecí Mikulášom Dzurindom (SDKÚ-DS).

Fiškálna dohoda by mala zavedením nových pravidiel znížiť riziko vysokých deficitov európskych krajín, zadlžovania štátov a zvýšiť ich konkurencieschopnosť. Zmluvu ešte musí schváliť Národná rada (NR) SR a podpísať prezident. Minister Dzurinda nevidí problém politicky prijať zmluvu v parlamente. "Tieto pravidlá sú potrebné. Vo vláde sme schválili Fiškálnu zmluvu všetkými hlasmi," dodal Dzurinda. Zároveň sa podľa jeho slov vo fiškálnej zmluve prejavil aj rukopis Slovenska.

Na európskej úrovni bola zmluva schválená európskymi lídrami na januárovom summite v Bruseli, pričom by sa k nej mali pridať všetky krajiny EÚ okrem Českej republiky a Veľkej Británie.

Vo všeobecnosti podľa Dzurindu teraz prevládajú v Európe dve základné potreby, ktoré je nutné naplniť. A to znižovať deficit verejných financií a obnoviť hospodársky rast krajín. Celkovo tak celý rok 2012 vníma ako rok, ktorý rozhodne o budúcnosti eurozóny a EÚ a tiež o tom, aký priestor bude mať Slovensko v týchto zoskupeniach.

Prijatím Fiškálnej zmluvy sa krajiny napríklad zaväzujú hospodáriť s vyrovnaným alebo prebytkovým rozpočtom verejnej správy, pričom ročný štrukturálny deficit môže dosiahnuť maximálne 0,5 % hrubého domáceho produktu (HDP). Tiež verejný dlh štátov, ktoré pristúpia k novej dohode, by nemal prekročiť 60 % HDP. Ak krajiny pravidlá porušia, hrozia im sankcie.

Minister Mikloš vyjadril zároveň obavy z toho, že ak po marcových voľbách bude na Slovensku vládnuť opozičná strana Smer-SD, bude sa snažiť obchádzať tieto pravidlá. "Samozrejme, bol by som nerád, aby sme dospeli k takémuto stavu," podotkol Mikloš. Je podľa neho v záujme Slovenska, aby tieto pravidlá dodržiavalo. "Dokonca aj vtedy, keby takáto zmluva neexistovala," dodal Mikloš.