Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Štát by mal podporovať dve až tri deti v rodine, navrhuje A. Hlina

Poslanec Alojz Hlina Foto: TASR/Martin Baumann

Opozičný poslanec A. Hlina (OĽaNO) hrozí medzinárodným trestným súdom ak vládna strana Smer-SD nepristúpi na jeho požiadavky.

Bratislava 23. júla (TASR) - Slovensko musí prijať dve základné významné opatrenia, v opačnom prípade krajine hrozí, že sa jej zrúti celý sociálny systém. Tvrdí to poslanec hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Alojz Hlina. Navrhuje, aby štát nanovo zadefinoval, koľko detí dokáže podporiť v rodinách a zmenil aj systém príspevkov pri narodení dieťaťa.

"Nehovorím, že nikto nemôže mať desať detí, to je slobodná voľba rodičov, ale podpora štátu musí končiť pri dvoch alebo troch deťoch... Druhým základným opatrením je zrušenie takzvaného pôrodného a kočíkového," priblížil na dnešnom brífingu Hlina. V prípade "pôrodných dávok" je ochotný pristúpiť aj na ústupok. Ich preplácanie by sa podľa neho mohlo transformovať napríklad tak, aby neboli vyplácané v hotovosti.

Tu bude player


Poslanec Hlina chce pritvrdiť

V prípade, že vládna strana Smer-SD nebude ochotná pristúpiť na jeho požiadavky, opozičný poslanec avizuje radikálnejšie kroky. "Ak nepríde k návrhom, ktoré budú riešiť tieto kľúčové veci, v septembri oboznámim premiéra s pripravovaným právnym podaním na medzinárodný trestný súd. Čo bude predmetom podania, oznámim v septembri, teraz však môžem povedať, že si ho nikto nedá zarámovať," avizoval Hlina.

Riešenia rómskej otázky rozdelili aj samotných poslancov hnutia OĽaNO. Igor Matovič a Peter Pollák dnes doobeda na tlačovej besede avizovali, že síce Hlinov návrh rešpektujú, nestotožňujú sa s ním. Plánujú preto pripraviť vlastný komplexný balíček opatrení. Hlina si však myslí, že táto problematika si vyžaduje razantnejšie, hoci aj nepopulárne riešenia. "Potrebujem vidieť svetielko na konci tunela. Ja nemôžem vidieť to, že niekde v Jarovniciach je viac detí, ako keď je deň otvorených dverí v Zoologickej záhrade v Bratislave," komentoval Hlina.

O podpore svojho návrhu, rovnako ako ďalší poslanci hnutia, plánuje Matovič rokovať s vládnymi sociálnymi demokratmi. Ako sa bude o podporu Smeru-SD uchádzať Hlina, keď nemá ani hlasy vlastného hnutia, nechcel konkretizovať. Pripomenul však v tomto kontexte hrozbu právneho podania.

Matovič riešeniu Hlinu vyčíta, že všetkých ľudí "hádže do jedného vreca". "Je veľmi jednoduché povedať, že od dvoch detí nebudú rodinné prídavky, nebude príspevok pri narodení dieťaťa, ale dotkne sa to aj tých poctivých ľudí či už v rómskej komunite alebo v majoritnej spoločnosti," upozornil líder OĽaNO. V prípade príspevkov pri narodení dieťaťa, treba podľa neho prihliadať na zodpovednosť rodičov a vyplácať ich tak, aby boli adresované účelovo. "Samozrejme, je to prácnejšie, ale my hľadáme spravodlivé riešenie, nie jednoduché," doplnil.