Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Pokračujúca blokáda Kataru prudko zvýšila stratu Qatar Airways

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spoločnosť doplatila na konflikt medzi Katarom a štyrmi arabskými krajinami - Saudskou Arábiou, Spojenými arabskými emirátmi, Bahrajnom a Egyptom.

Dauha 18. septembra (TASR) - Katarské aerolínie Qatar Airways zaznamenali stratu druhý rok po sebe, pričom jej objem sa prudko zvýšil. Ako dôvod spoločnosť uviedla pokračujúce embargo zo strany susedných štátov, ktoré viedlo k predĺženiu letových trás, a tým k prudkému zvýšeniu nákladov.

Strata za obchodný rok 2018/2019, ktorý sa skončil v marci, dosiahla 2,3 miliardy katarských rijalov, čo predstavuje 639 miliónov USD (578,12 milióna eur), uviedli aerolínie. Na porovnanie, v predchádzajúcom obchodnom roku dosiahla strata v prepočte necelých 63 miliónov eur.

Spoločnosť doplatila na konflikt medzi Katarom a štyrmi arabskými krajinami - Saudskou Arábiou, Spojenými arabskými emirátmi, Bahrajnom a Egyptom. Tie v júni 2017 obvinili Katar z podpory terorizmu a na krajinu uvalili dopravnú a obchodnú blokádu. Katar všetky obvinenia odmieta.

Letecká spoločnosť prišla v dôsledku konfliktu o práva na lety do spomínaných krajín, ako aj o možnosť využívať ich vzdušný priestor. S cieľom aspoň čiastočne kompenzovať dôsledky sporu aerolínie zvýšili počet letov na bezproblémových trasách a začali lietať do nových destinácií. Počas minulého obchodného roka začala spoločnosť lietať do 11 nových destinácií, čím počet nových destinácií od uvalenia embarga zvýšila na 31.