Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Poľnohospodári musia kosenie nahlásiť poľovníkom vopred

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

Informoval o tom Daniel Hrežík z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

Bratislava 26. apríla (TASR) – Od tohto roku majú poľnohospodári možnosť aktívnejšie chrániť životy voľne žijúcej zveri a predchádzať zbytočným úmrtiam. Ohlasovaciu povinnosť môžu vykonávať efektívnejšie, rýchlejšie, a to vďaka webovej aplikácii. Poľovníci budú môcť včas reagovať a vykonať preventívne opatrenia. Vďaka jednoduchej aplikácii sa môžu k ochrane zveri pridať aj dobrovoľníci. Informoval o tom Daniel Hrežík z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

"To, ako sa staráme o prírodu a zvieratá teraz, bude zrkadlom toho, čo zanecháme nasledujúcim generáciám. Je preto nesmierne dôležité zvýšiť dôraz na starostlivosť o našu krajinu, jej prírodu a zvieratá žijúce v nej. Populácia najmä malej zveri zásahom človeka výrazne utrpela a tento stav je možné napraviť aj s pomocou moderných nástrojov," uviedla ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS).

Dbať o to, aby zver, ako aj ostatné živočíchy pri obhospodarovaní pozemkov neboli zraňované alebo usmrcované a aby ich biotopy neboli poškodzované, je povinnosťou všetkých užívateľov poľnohospodárskych pozemkov. Napriek tomu každoročne pri kosbe pasienkov a krmovín na prelome jari a leta dochádza k stratám na životoch voľne žijúcej zveri. Ide najmä o srnčiu zver, ale aj o iné druhy mláďat raticovej zveri, samíc vtákov hniezdiacich na zemi a ich znášky vajec, i ďalšie drobné živočíchy.

Zákonnou povinnosťou poľnohospodárov je oznámiť užívateľovi poľovného revíru najmenej tri dni vopred čas a miesto vykonávania poľnohospodárskych prác v noci, kosenie krmovín a použitie chemických prípravkov, ktoré môžu byť škodlivé pre zver.

Poľnohospodári sú tiež povinní používať plašiče zveri pri kosení trvalých trávnych porastov, obilnín a krmovín a pri ich zbere vykonávať práce tak, aby bola zver vytlačovaná od stredu pozemku k jeho okraju.

Užívateľom pozemkov môže okresný úrad za neplnenie povinnosti uložiť finančnú pokutu až do výšky 15.000 eur. Podľa prieskumu poľovníckych organizácií, ktoré škody na zveri evidujú, si až 72 % poľnohospodárskych subjektov neplní zákonnú povinnosť a neohlasuje kosbu vopred.

Občianske združenie OZ ZELEŇ a Slovenská poľovnícka komora v tomto roku spustili webovú aplikáciu www.zivaluka.sk, kde môžu poľnohospodári zapísať termín a miesto plánovanej kosby, čím si splnia zákonnú povinnosť a umožnia poľovníckym organizáciám zorganizovať úspešné preventívne akcie a eliminovať škody.

"Vyzývam a odporúčam všetkým poľnohospodárom, aby sa zapojili a zaregistrovali do webovej aplikácie www.zivaluka.sk. Poctivým ohlasovaním termínov kosby zabezpečia nielen plnenie si zákonnej povinnosti, ale aj predchádzanie zbytočnej smrti zveri," vyzvala Matečná.