Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Poskytovatelia sociálnych služieb žiadajú vládu o dotáciu 10 mil. eur

Foto: TASR/AP

Mimoriadna dotácia v objeme 10 miliónov eur má v tomto roku neverejným poskytovateľom slúžiť na dorovnanie reálnych nákladov na zabezpečenie sociálnych služieb na obsadených miestach.

Bratislava 28. augusta (TASR) - Platforma za spravodlivé financovanie sociálnych služieb žiada vládu o mimoriadnu dotáciu pre neverejných poskytovateľov v objeme 10 miliónov eur, ktorú by mali dostať ešte v tomto roku. Okrem toho žiada zvýšenie príspevku od rezortu práce v budúcom roku, ako aj zmeny v zákone o sociálnych službách. O týchto požiadavkách bude v utorok diskutovať platforma s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD).

Mimoriadna dotácia v objeme 10 miliónov eur má v tomto roku neverejným poskytovateľom slúžiť na dorovnanie reálnych nákladov na zabezpečenie sociálnych služieb na obsadených miestach. "Teda nielen zvýšené náklady na minimálnu mzdu platnú od 1. januára 2018 a príplatky platné od 1. mája 2018, ale aj na zvýšenie prevádzkových nákladov, ktoré nereflektovali ani kraje a už vôbec obce a mestá, ktoré finančné príspevky na prevádzku vo veľkej väčšine odmietajú hradiť," uviedla platforma.

Okrem toho žiada opätovne vrátiť do legislatívneho procesu Nariadenie vlády na zvýšenie príspevku ministerstva práce v zariadeniach podmienených odkázanosťou a zvýšiť príspevok na rok 2019 tak, aby zohľadňoval pripravované zákonné navýšenia nákladov na nasledujúci rok. Náklady súvisia napríklad s rastom minimálnej mzdy, príplatkami či s odvodmi.

Zariadenia tiež volajú po úprave vzorca na výpočet finančného príspevku na prevádzku. "V praxi to znamená, že sa finančný príspevok na prevádzku nebude znižovať, ak priemerný príjem z úhrady klienta u neverejného poskytovateľa je vyšší ako priemerný príjem z úhrady klienta u verejných poskytovateľov (obec, vyšší územný celok), nakoľko z tohto rozdielu si neverejný poskytovateľ hradí na poskytovanie sociálnej služby, ktoré nie sú hradené z verejných zdrojov," vysvetlila platforma. V nadväznosti na úpravu vzorca na výpočet finančného príspevku na prevádzku zároveň žiadajú, aby paušálny príspevok, ktorý poskytujú zdravotné poisťovne vo výške 3,30 eura na odkázanú osobu na deň, nebol zohľadňovaný pri poskytovaní finančného príspevku na prevádzku za poskytovanú sociálnu službu.

Platforma tiež žiada vypustiť zo zákona o sociálnych službách ustanovenie, ktoré podmieňuje priznanie príspevku z ministerstva práce pre odkázaného občana tým, že poskytovateľ, ktorý mu poskytuje sociálne služby, musí byť v komunitnom pláne obce či mesta, kde pôsobí, alebo v koncepcii rozvoja sociálnych služieb kraja. "Táto podmienka je podľa nás v príkrom rozpore s právom občana na výber poskytovateľa a považujeme ju za protiústavnú," doplnila platforma.

Požiadavkou zariadení rovnako je, aby vláda začala čo najskôr pracovať na systémovom riešení poskytovania a financovania sociálnych služieb. "Žiadame, aby Slovensko konečne začalo dodržiavať európsku legislatívu v oblasti služieb všeobecného hospodárskeho záujmu," dodala platforma.