Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Ekonomika

Poslanci Smeru-SD pripravili zákon o kompenzáciách pre baníkov

Jaroslav Baška, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Vláda plánuje zrušiť dotovanie ťažby uhlia na hornej Nitre už v roku 2023.

Bratislava 21. augusta (TASR) – Pätica poslancov vládnej strany Smer-SD na čele s trenčianskym županom Jaroslavom Baškom podala do Národnej rady (NR) SR návrh zákona o kompenzačnom príspevku pre baníkov. Ten by mal byť priznaný pracovníkom, ktorí pracujú pod zemou minimálne tri roky a prídu o zamestnanie z dôvodu útlmu banskej činnosti. Účinnosť zákona navrhli poslanci od 1. januára 2020.

Vláda plánuje zrušiť dotovanie ťažby uhlia na hornej Nitre už v roku 2023. "V procese transformácie uhoľného regiónu sú zo sociálneho a ekonomického hľadiska najviac ohrozenou skupinou obyvateľstva zamestnanci ťažobného priemyslu v hlbinných baniach," uviedli navrhovatelia v dôvodovej správe k zákonu. U starších zamestnancov, ktorí navyše pracujú v ťažobnom priemysle dlhodobo, sa dá podľa poslancov predpokladať absencia skúseností so zmenou zamestnania a skúseností s procesmi súvisiacimi s nezamestnanosťou, komunikáciou s úradmi a zamestnávateľmi a aktívnym hľadaním si nového zamestnania. "Skorším ukončením ťažby bude dochádzať k predčasnému odchodu zamestnancov baní, ktorí najmä vzhľadom k veku nebudú schopní adaptácie na nový druh povolania," dodali poslanci.

Navrhovaný zákon rozdeľuje poberateľov príspevku podľa počtu odpracovaných rokov a rozdielna je aj dĺžka jeho poberania. Najnižší príspevok vo výške 200 eur po dobu jedného roka, by mal v prípade prepustenia dostávať baník, ktorý odpracoval pod zemou aspoň tri roky. Maximálny príspevok viac ako 800 eur by mali ďalších sedem rokov po prepustení dostávať baníci, ktorí odpracovali pod zemou viac ako 30 rokov.

Príspevok má dostať prepustený baník od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po ukončení zamestnania so stálym pracoviskom v podzemí. Príspevok nedostanú baníci, ktorí poberajú napríklad starobný alebo invalidný dôchodok, úrazovú rentu alebo osobitý príspevok baníkom.