Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Právomoci výkonného riaditeľa v Renaulte prevezme dočasne T. Bolloré

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Správa rada však Ghosna z funkcie šéfa správnej rady a výkonného riaditeľa oficiálne neodvolala s tým, že počká na podrobnejšie informácie z japonskej strany.

Paríž 21. novembra (TASR) - Správna rada francúzskej automobilky Renault vymenovala dočasné vedenie firmy potom, ako v Japonsku zatkli šéfa spoločnosti Carlosa Ghosna podozrivého z porušenia finančných zákonov. Ghosnove výkonné právomoci dočasne prevezme prevádzkový riaditeľ Renaultu Thierry Bolloré.

Správa rada však Ghosna z funkcie šéfa správnej rady a výkonného riaditeľa oficiálne neodvolala s tým, že počká na podrobnejšie informácie z japonskej strany. Ako uviedla, rozhodla sa požiadať Nissan o poskytnutie všetkých informácií v súvislosti s interným vyšetrovaním Carlosa Ghosna. Toho zatkli v pondelok pre podozrenia, že podhodnocoval svoje príjmy v oficiálnych dokumentoch a zneužíval financie spoločnosti Nissan na osobné účely.

"V období, v ktorom bude pán Ghosn riešiť svoje právne záležitosti v Japonsku, bude jeho právomoci spojené s funkciou výkonného riaditeľa mať Thierry Bolloré," uviedla správna rada. Funkciu predsedu správnej rady dočasne prevezme Philippe Lagayette.

Vymenovaním dočasného vedenia tak Renault splnil požiadavku francúzskej vlády, ktorá v spoločnosti vlastní 15-percentný podiel. Renault zasa kontroluje 43,4-percentný podiel v Nissane. Ako uviedol francúzsky minister financií Bruno Le Maire, Ghosn v súčasnosti nie je v pozícii, aby mohol francúzsku spoločnosť riadiť, zároveň je však potrebné dodržať zásadu prezumpcie neviny.