Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Predaj starších domov v USA v marci prudko klesol

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Predaj starších domov v USA klesol v marci o 4,3 % na ročnú mieru 4,19 milióna. Na porovnanie, vo februári vyskočil o 9,5 % na 4,38 milióna domov.

Washington 18. apríla (TASR) - Po prudkom raste vo februári zaznamenal predaj starších domov v Spojených štátoch minulý mesiac výrazný pokles. Vývoj na celkovom americkom trhu ovplyvnil najmä prudký pokles predaja domov na juhu a západe krajiny. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews, ktorý zverejnil výsledky prieskumu Národnej asociácie realitných kancelárií (NAR).

Predaj starších domov v USA klesol v marci o 4,3 % na ročnú mieru 4,19 milióna. Na porovnanie, vo februári vyskočil o 9,5 % na 4,38 milióna domov. Pokles bol výraznejší aj v porovnaní s odhadmi ekonómov. Tí počítali s poklesom predaja na ročnú mieru 4,20 milióna domov.

Za nečakane výrazným prepadom predaja je najmä vývoj v oblastiach Západ a Juh. V prvom prípade klesol predaj domov o 8,2 % a v druhom o 5,9 %. Klesol aj predaj starších domov na Stredozápade, avšak v menšom rozsahu, a to o 1,9 %. Situáciu čiastočne zmiernil vývoj na trhu so staršími domami na Severovýchode, kde sa ich predaj zvýšil o 4,2 %.