Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Prepad hodnoty akcií posúva Nokiu do pozície akvizičného cieľa

Foto: TASR/AP

Medzinárodná agentúra Moody's zrazila rating fínskeho výrobcu mobilných telefónov, firmy Nokia, do špekulatívneho pásma s negatívnym výhľadom

New York/Helsinki 15. júna (TASR) - Najprudší pokles hodnoty akcií fínskeho výrobcu mobilných telefónov Nokia za viac než desaťročie tlačí spoločnosť do pozície potenciálneho akvizičného cieľa.

Hodnota akcií Nokie sa vo štvrtok (14. 6.) prepadla o 18 % potom, ako spoločnosť oznámila, že prevádzková strata divízie mobilných telefónov v 2. kvartáli 2012 bude vyššia, než sa čakalo. Zároveň informovala, že bude musieť prepustiť ďalších 10.000 ľudí.

Moody´s znížila rating


Medzinárodná agentúra Moody's zrazila rating fínskeho výrobcu mobilných telefónov, firmy Nokia, do špekulatívneho pásma s negatívnym výhľadom. Odôvodnila to zhoršením jej postavenia na trhu a v dôsledku toho aj väčším tlakom na príjmy koncernu, ako pôvodne Moody's odhadovala.

Moody's dnes znížila rating fínskej spoločnosti na Ba1 z Baa3 a ponechala jej negatívny výhľad. To signalizuje, že agentúra môže Nokii v budúcnosti rating ešte zhoršiť.

Podľa Moody's fínsky koncern pristúpil k oveľa rozsiahlejšej reštrukturalizácii, ako pôvodne predpokladala, ktorá zahŕňa aj drastické zredukovanie jeho infraštruktúry. Ratingová agentúra ale zároveň pripomína, že táto reštrukturalizácia je nevyhnutná, ak sa chce Nokia vrátiť k zisku.
Prepad akcií Nokie, kedysi najhodnotnejšej spoločnosti v Európe, sa začal zrýchľovať najmä po vyhláseniach jej šéfa Stephena Elopa vo februári minulého roka, že firma končí s vlastným operačným systémom Symbian a prechádza na systém Microsoftu Windows Phone.

Vzhľadom na prudký pokles predajných cien telefónov Nokie, výšku jej hotovosti a krátkodobých investícií, ktoré už presahujú trhovú hodnotu firmy na úrovni 8,6 miliardy USD (6,85 miliardy eur), by sa Nokia mohla dostať do pozornosti firiem ako Microsoft, uviedli analytici spoločnosti Falcon Point Capital.

Ďalší analytici, napríklad z Avian Securities, nevylučujú ani to, že by mohla byť dostatočne lacným objektom aj pre buyout firmy, teda spoločnosti zaoberajúce sa odkupovaním podnikov.



I