Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Pri obchodovaní s kryptomenami zmizne 10 % financií kvôli hekerom

Bitcoinové mince, ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Prieskum odhalil, že veľkým rizikom pri kryptomenách je aj odlišná regulácia v rôznych krajinách sveta.

Bratislava 11. februára (TASR) - Pri obchodovaní s kryptomenami sa viac ako 10 % financií stratí alebo je ukradnutých pri hekerských útokoch. Vyplýva to z prieskumu poradenskej spoločnosti Ernst & Young (EY), ktorý sa zameral na hlavné riziká investovania do projektov kryptomien. Prieskum odhalil, že veľkým rizikom pri kryptomenách je odlišná regulácia v rôznych krajinách sveta.

V rámci prieskumu spoločnosť analyzovala viac ako 372 tzv. Initial Coin Offering (ICO), prostredníctvom ktorých sú nové kryptomeny distribuované záujemcom. Ukázalo sa, že z celkovo získaných 3,7 miliardy dolárov bolo doteraz ukradnutých približne 10 %.

Hekeri v prípade krádeže kryptomien najviac používajú takzvaný "phishing attack", prostredníctvom ktorého každý mesiac ukradnú v priemere až 1,5 milióna dolárov. Princípom phishingu je rozosielanie správ, ktoré predstierajú, že pochádzajú z populárnych sociálnych sietí, aukčných webov, online platobných portálov, orgánov verejnej moci alebo od IT administrátorov. Prostredníctvom týchto správ sa hekeri snažia získať citlivé údaje používateľa. Pre útočníkov sú zaujímavé najmä digitálne peňaženky držiteľov kryptomien.

Veľkým rizikom pre investorov do kryptomien zostávajú odlišné pravidlá regulátorov v rôznych krajinách sveta, čo môže napomôcť ilegálnym aktivitám. "Ako nevyhnutné sa javí zavedenie takých štandardov akceptovaných všetkými zainteresovanými stranami, ktoré umožnia zvýšenie transparentnosti, napomôžu predchádzaniu podvodom a významne sprehľadnia proces súvisiaci s vydávaním a používaním kryptomien," priblížil partner pre poradenstvo v oblasti kybernetickej bezpečnosti spoločnosti EY na Slovensku Peter Borák.