Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Prírodné katastrofy spôsobili prepad zisku svetovej zaisťovne Swiss Re

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Čistý zisk zaisťovne dosiahol vlani 331 miliónov USD (269,63 milióna eur), zatiaľ čo v roku 2016 predstavoval 3,56 miliardy USD.

Bern 23. februára (TASR) - Jedna z najväčších zaisťovní sveta Swiss Re zaznamenala v minulom roku prudký pokles zisku. Dosiahol len okolo 330 miliónov USD, zatiaľ čo v roku 2016 vykázala zaisťovňa zisk viac než 3,5 miliardy USD. Dôvodom bola séria rozsiahlych prírodných katastrof vrátane niekoľkých hurikánov, ktoré krátko po sebe zasiahli Spojené štáty.

Čistý zisk zaisťovne dosiahol vlani 331 miliónov USD (269,63 milióna eur), zatiaľ čo v roku 2016 predstavoval 3,56 miliardy USD. Zisk na akciu sa prepadol z 10,72 USD v roku 2016 na 1,03 USD.

Podľa spoločnosti je prepad zisku dôsledkom viacerých nákladných prírodných katastrof. Na jednej strane Spojené štáty zasiahli v rýchlom slede hurikány Harvey, Irma a Maria, na druhej strane výsledky zaisťovne ovplyvnili ničivé zemetrasenie v Mexiku, cyklón Debbie v Austrálii a rozsiahle požiare v Kalifornii. Zaisťovňu tieto udalosti stáli odhadom okolo 4,7 miliardy USD.

Swiss Re dodala, že v dôsledku spomínaných prípadných katastrof bol rok 2017 jedným z najdrahších rokov pre oblasť zaistenia v histórii.

Začiatkom februára denník Wall Street Journal informoval, že japonská spoločnosť SoftBank rokuje o kúpe podielu vo švajčiarskej zaisťovni. Swiss Re v tejto súvislosti oznámila, že jej správna rada ponuku skúma, pričom rozhodujúce bude, aby partnerstvo so SoftBank bolo v čo najlepšom záujme spoločnosti a jej akcionárov.

(1 EUR = 1,2276 USD)