Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Program stability počíta s vyrovnaným hospodárením SR

NR SR v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Hrubý aj čistý dlh verejnej správy by mal naďalej klesať a udržať sa pod sankčnými pásmami ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti.

Bratislava 18. júna (TASR) - Program stability Slovenskej republiky na roky 2019 až 2022 predpokladá nulový deficit štátneho rozpočtu. Zároveň garantuje a počíta s ďalším postupným znižovaním dlhu. Program stability z dielne Ministerstva financií (MF) SR na najbližšie roky v utorok vzal na vedomie parlament.

Hrubý aj čistý dlh verejnej správy by mal naďalej klesať a udržať sa pod sankčnými pásmami ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti. Do roku 2022 by malo hrubé zadlženie klesnúť na 44,4 % HDP, čistý dlh má klesnúť až na 37 % HDP.

V roku 2019 by malo nastať mierne spomalenie dynamiky slovenskej ekonomiky na úroveň 4 %. "Nepriaznivý vývoj zahraničného dopytu sa odzrkadlí aj na exportnej výkonnosti slovenskej ekonomiky, ktorú však čiastočne podporí pokračujúci nábeh výroby vo Volkswagene (VW) a Jaguar Land Rover (JLR). Nová produkcia v automobilkách prispeje k rastu exportov spolu vo výške 2 percentuálnych bodov (p. b.), HDP sa vďaka nim zvýši o 0,5 p. b. Aktuálny vývoj tak pripomína obdobie rokov 2012 a 2013, keď nová produkcia vo VW podržala export aj napriek spomaleniu v EÚ. Tohtoročný rast podporí najmä spotreba domácností, ktorá si vďaka zvyšovaniu miezd a sociálnym opatreniam udrží dynamiku porovnateľnú s predchádzajúcimi rokmi," uviedol v materiáli rezort financií.

V roku 2020 stúpne podľa materiálu MF SR slovenská ekonomika o 3,7 % a rovnako aj jej potenciál. Produkčná medzera sa tak stabilizuje tesne nad úrovňou 1 % potenciálneho HDP a nebude sa ďalej otvárať. Výkon ekonomiky sa bude opierať o domácu spotrebu a export, čo je klasický obraz slovenskej ekonomiky v posledných rokoch. Export bude ešte stále benefitovať z novej výroby v JLR, kde sa očakáva štart produkcie druhého modelu. Zvyšovanie miezd, najmä vo verejnom sektore, podporí spotrebu domácností a investície sa čiastočne zotavia po predchádzajúcom prepade.

Rezort financií doplnil, že počnúc rokom 2021 sa ekonomika začne približovať svojmu dlhodobému potenciálu a zvoľní. Export bude opäť najdôležitejším ťahúňom, keď by mal JLR dosiahnuť plnú produkciu. Z dôvodu nižšej dynamiky miezd sa očakáva aj spomalenie spotreby domácností. Investície môžu mierne zrýchľovať s blížiacim sa záverom tretieho programového obdobia. Výraznejšia tvorba verejných investícií financovaných z fondov EÚ sa však očakáva až v nasledujúcom roku.

"Na konci sledovaného horizontu očakávame spomalenie ekonomiky pod tri percentá s postupným uzatváraním produkčnej medzery. Ekonomika bude stáť na troch pilieroch. K exportu a súkromnej spotrebe sa pridajú investície posilnené o blížiaci sa záver programového obdobia a volebný cyklus v samosprávach," dodal v materiáli rezort financií.