Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Pygmalios podpísal memorandum o podpore umelej inteligencie

Pygmalios podpísal memorandum o podpore umelej inteligencie Foto: Pygmalios

Spoločnosť Pygmalios chce ako jedna z prvých slovenských IT spoločností pristupovať k vývoju umelej inteligencie zodpovedne.

Bratislava 22. júla (OTS) - Spoločnosť Pygmalios podpísala memorandum o spolupráci expertov v oblasti umelej inteligencie v rámci novovzniknutej platformy slovak.AI.

Umelá inteligencia postupne prichádza do rôznych oblastí nášho života. Jej cieľom by malo byť zefektívňovať náš čas, odstraňovať nepotrebné činnosti, ale aj pomôcť prežiť lepší život. Jej dobré fungovanie môže byť pre naše životy zásadné, pričom do budúcna sa jej dopady na náš život budú ešte viac prehlbovať. Pritom mnohokrát ani netušíme, kde všade sú umelá inteligencia alebo rôzne druhy samoučiacich sa algoritmov prítomné. Aj preto sa spoločnosť Pygmalios rozhodla proaktívne zapojiť nielen pri určovaní smeru, akým sa bude vývoj umelej inteligencie u nás uberať, ale aj do diskusie k jej etickým otázkam. Ako jedna z prvých slovenských IT spoločností podpísala tzv. “Memorandum o spolupráci v oblasti umelej inteligencii slovak.AI” na pôde Fakulty informatiky a informačných technológií STU v Bratislave.

Spoločnosť Pygmalios patrí medzi niekoľkonásobne oceňované slovenské IT spoločnosti a lídra v oblasti retailovej in-store analytiky. V súčasnosti rozširuje produktové portfólio o ďalšie prvky umelej inteligencie, napríklad pri predpovedaní tvorby radov, alebo lepšej identifikácii pohybu zákazníkov v obchode. Umelá inteligencia bude taktiež nápomocná pri predpovedaní a plánovaní zmien, aby zamestnanci boli na prevádzke práve vtedy, keď to zákazníci ich obchodu najviac potrebujú. Z pohľadu zákazníka to znamená zlepšenie celkového zážitku, pre obchodníka efektívnejšie riadenie svojich prevádzok. Nasadzovanie týchto technológií v kamennom retaile môže u nich vyvolať aj otázky ohľadom etickosti.

Pygmalios sa preto snaží postaviť k téme vývoja a používania umelej inteligencie zodpovedne. O tom svedčí aj fakt, že ako jedna z prvých spoločností u nás sa snaží o zapracovanie etických pravidiel, ktoré vychádzajú z usmernení vysokej skupiny EÚ pre umelú inteligenciu (AI HLEG), tzv. “ETHICS GUIDELINES FOR TRUSTWORTHY AI”. V rámci spoločnosti Pygmalios vedie túto iniciatívu Juraj Podroužek, ktorý ju reprezentoval počas prvého stretnutia expertov AI Alliance Assembly v Bruseli.

V Pygmaliose chceme postupne zaviesť etické princípy pre prácu s umelou inteligenciou. Našim cieľom je používať také nástroje, ktoré dokážeme prirodzene zapracovať do našej firemnej DNA,” dodáva Juraj Podroužek, ktorý v Pygmaliose vedie oddelenie Customer Success.
Michal Tomčík spoluzakladateľ spoločnosti Pygmalios, osobne podpísal memorandum o spolupráci Slovak.AI
Foto: Pygmalios

Pygmalios chce aj ostatným spoločnostiam na Slovensku ukázať smer, ako spojiť inovatívny prístup k technológiám a maximalizáciu ich pozitívnych dopadov. Juraj sa skúmaniam v etike informačných technológií a konkrétne AI venuje už dlhšiu dobu. Ako doktor filozofie, ale aj človek z IT praxe má pritom možnosť dobre chápať oba pohľady na to, čo pre nás môže zavádzanie AI do biznisu znamenať. Plne mu v tejto oblasti dôverujeme a sme pripravení jeho firemnú aj akademickú prácu podporiť a previesť postupne do praxe,” dodáva Michal Tomčík spoluzakladateľ spoločnosti Pygmalios, ktorý osobne memorandum o spolupráci Slovak.AI podpísal.

Pygmalios, s.r.o. je technologická firma, ktorá sa zaoberá analýzou zákazníckeho správania v retaile v reálnom čase. Pomáha zvyšovať kvalitu nákupného zážitku zákazníka a zároveň odhaľovať skryté obchodné príležitostí na strane obchodníka.

Na základe zberu dát zo senzorov v obchode poskytuje nielen hĺbkový pohľad o tom, čo sa deje v kamenných prevádzkach, ale ponúka aj pomocnú ruku pri zlepšovaní obchodných a prevádzkových procesov. Riešenie Pygmalios Analytics bolo ocenené titulom Podnikateľský nápad roka 2014.
Pygmalios
Pygmalios FMCG