Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Raši: EK uznala DPH pri dopravných projektoch ako oprávnený náklad

Na snímke podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu (Smer-SD) Richard Raši. Foto: TASR/Jakub Kotian

Na účet mesta Košice bude podľa R. Rašiho vrátených viac ako 15 miliónov eur. V prípade Bratislavy ide o vyše 25 miliónov eur.

Bratislava 21. februára (TASR) – Daň z pridanej hodnoty (DPH) pri projektoch mestskej hromadnej dopravy (MHD) bude definitívne oprávneným nákladom. Rozhodnutie podpísala v stredu (20. 2.) eurokomisárka pre regionálny rozvoj Corina Cretu. Informoval o tom vo štvrtok na brífingu podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD) s tým, že Bratislave a Košiciam sa tak spolu vráti viac ako 40 miliónov eur.

Európska komisia (EK) podľa Rašiho priznala oprávnenosť DPH pri projektoch MHD, konkrétne pri modernizácií električkových tratí, po intenzívnych rokovaniach. "Po dlhých a dlhých vyjednávaniach sa nám podarilo dospieť k tomu, že Európska komisia (EK) zapracovala do svojho usmernenia, ktoré bolo predmetom zasadnutia expertnej skupiny pre eurofondy, že DPH môže byť uznaným nákladom," skonštatoval. Ako dodal, definitívne záverečné usmernenie urobila Komisia v novembri minulého roka. Rokovania boli zakončené rozhodnutím eurokomisárky pre regionálny rozvoj.

Na účet mesta Košice bude podľa jeho slov vrátených viac ako 15 miliónov eur. V prípade Bratislavy ide o vyše 25 miliónov eur. Týka sa to pritom najmä projektu električkovej trate do Petržalky.

Vicepremiér zároveň dodal, že pôvodne chcela EK uznávať DPH ako oprávnený náklad iba v projektoch do 5 miliónov eur. "Na základe negociácií, ktoré teraz prebiehajú a v tejto fáze by sme ich už mali dotiahnuť aj do úspešného konca, túto hranicu zrejme EÚ zruší, a teda pre dopravné projekty, ktoré sú takmer všetky nad 5 miliónov eur, bude DPH oprávneným nákladom," priblížil.