Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Rastúce napätie na Blízkom východe zvýšilo cenu WTI k hranici 87 USD

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Zatiaľ sú zásoby dostatočné, no situácia by sa mohla zhoršiť v prípade, že by sa najnovší konflikt medzi Izraelom a Palestínčanmi vystupňoval a ešte viac destabilizoval blízkovýchodný región.

New York 16. novembra (TASR) - Ceny ropy dnes zaznamenali rast a cena WTI sa dostala k hranici 87 USD za barel (159 litrov) v reakcii trhov na najnovšiu eskaláciu napätia na Blízkom východe, čo by podľa investorov mohlo neskôr ovplyvniť dodávky ropy z regiónu. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Zatiaľ sú zásoby dostatočné, no situácia by sa mohla zhoršiť v prípade, že by sa najnovší konflikt medzi Izraelom a Palestínčanmi vystupňoval a ešte viac destabilizoval blízkovýchodný región. Cena WTI následne zareagovala aj na dnešný výbuch a požiar na ropnej plošine v Mexickom zálive neďaleko pobrežia štátu Louisiana. Výbuch zranil štyroch robotníkov, dvaja sú nezvestní.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v decembri (kontrakty sa končia dnes) vzrástla v popoludňajších hodinách v New Yorku o 1,50 USD na 86,95 USD (68,22 eura) za barel. Cena severomorskej ropy Brent obchodovanej v Londýne s dodávkou v januári vzrástla o 53 centov na 108,54 USD/barel.