Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Rekordné výsledky BKS Bank

Foto: BKS Bank

BKS Bank je v rastovom kurze: rok 2023 bol charakterizovaný silným rastom prevádzkového hospodárskeho výsledku, úspešným navýšením kapitálu a vstupom na nový trh.

Bratislava 8. apríla (OTS) - BKS Bank v prvom roku po 100. výročí dosiahla rekordné výsledky: konsolidovaný ročný zisk po zdanení dosiahol 179,1 milióna eur, čo v porovnaní s rokom 2022 zodpovedá nárastu o 115,5 milióna eur. Potešujúci výsledok s výrazným nárastom sa podarilo dosiahnuť aj na Slovensku. „Sme spokojní s týmto vynikajúcim obchodným výsledkom. V prostredí charakterizovanom geopolitickým napätím a ekonomickou neistotou sa naša schopnosť rýchlo reagovať na zmeny ukázala dôležitejšia než kedykoľvek predtým,“ povedala Herta Stockbauer, generálna riaditeľka BKS Bank. "Naša spoločnosť opakovane preukázala svoju inovatívnu silu a stabilitu v náročných časoch."

Objem úverov vzrástol na 7,4 miliardy eur

Celkové aktíva BKS Bank vzrástli na 10,7 miliardy eur. „V oblasti úverov nás potešil nárast úverov o 3,3 %. V rámci celej skupiny sa v predchádzajúcom roku poskytlo nové financovanie vo výške 1,5 miliardy eur. Z toho 90,9 % bolo poskytnutých firemným klientom. Objem úverov na Slovensku vzrástol o 23,1 %, čo je vývoj, s ktorým môžeme byť veľmi spokojní,“ povedal Peter Chovanec, ktorý je spolu s Ladislavom Fülöpom vedúcim organizačnej zložky na Slovensku.

V oblasti vkladov pokračoval trend smerom k produktom s dlhšou viazanosťou. Kým vklady na videnie najmä klesali, nárast o 62,7 % zaznamenali termínované vklady. Tie boli obľúbené najmä v segmente retailu, kde sa zvýšili o 73,0 %. Po období nízkych úrokových sadzieb, v ktorom došlo k redukcii viazaných sporiacich produktov v prospech jednodňových vkladov, klienti reagovali na vývoj úrokových sadzieb, ktorý bol sprevádzaný atraktívnejšími podmienkami pri dlhších viazanostiach.

Tlačová informácia 2 Čisté úrokové výnosy po tvorbe rezerv na krytie rizík sa zvýšili o 60,9 %

Obrat vo vývoji úrokových sadzieb viedol k normalizácii ziskov z úrokových obchodov: úrokové výnosy vzrástli na 322,3 miliónov eur; ostatné úrokové výnosy vzrástli o 21,7 milióna eur na 47,4 milióna eur, zatiaľ čo úrokové náklady sa štvornásobne zvýšili na 121,1 milióna eur. Zároveň sa zvýšili rezervy na krytie rizík, keďže hospodársky rast bol utlmený. V roku 2023 dosiahli celkovú výšku 38,4 milióna EUR, čo zodpovedá nárastu o 12,5 milióna EUR. Čisté úrokové výnosy po zohľadnení tvorby rezerv na krytie rizík sa teda zvýšili zo 130,7 mil. eur na 210,3 mil. eur, čo predstavuje nárast o 60,9 %. "Tento vývoj odráža nielen naše obozretné hodnotenie rizík, ale aj našu schopnosť dosahovať veľmi dobré finančné výsledky v náročných časoch," povedala Herta Stockbauer.

Inflácia zvýšila administratívne náklady

Vzhľadom na náročnú situáciu na trhu sa kládol osobitný dôraz na dôslednú nákladovú disciplínu. Napriek tomu prevádzkové náklady vzrástli o 12,7 %, čo zodpovedalo nárastu o 17,3 mil. eur. Celkové prevádzkové náklady dosiahli v roku 2023 výšku 153,3 milióna eur.

Nová lízingová spoločnosť v Srbsku

Od apríla 2023 pôsobíme v Srbsku s novozaloženou lízingovou spoločnosťou. Po úspešnom etablovaní sa v Slovinsku, Chorvátsku a na Slovensku vnímame expanziu na srbský trh ako ďalší míľnik v našej rastovej stratégii.

BKS-Leasing s.r.o.

Okrem bankových činností vykonáva BKS Bank na Slovensku aj lízingový obchod prostredníctvom spoločnosti BKS-Leasing s.r.o. Činnosť spoločnosti je zameraná na lízing vozidiel, hnuteľných vecí a nehnuteľností. Objem lízingu ku koncu roka 2023 predstavoval 88,0 milióna eur.