Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Reportáž Tablet.TV: Počet predaných elektromobilov na Slovensku rastie

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Batérie, ktoré sú pre využitie elektromobilov najdôležitejšie, sú stále ľahšie, výkonnejšie, spoľahlivejšie a najmä lacnejšie.

Bratislava/Haag 21. apríla (TABLET.TV) - Schválením Stratégie rozvoja elektromobility na Slovensku vytvorila vláda podmienky pre zrýchlenie rozvoja tohto odvetvia. Medzi kľúčové body pre rozvoj elektromobility patrí predovšetkým podpora nákupu elektromobilov napríklad formou odpustenia niektorých nákladov, budovanie parkovacích miest s možnosťou nabíjania a odbúranie legislatívnych prekážok pre výstavbu nabíjacích staníc. Taktiež by mali vytvoriť Národnú sieť nabíjacích centier, ktoré umožnia užívateľom elektrických vozidiel ktorejkoľvek značky cestovať aj na diaľkové trasy v rámci Slovenska.

Počet predaných elektromobilov objektívne rastie a tento rast sa zrýchľuje. Batérie, ktoré sú pre využitie elektromobilov najdôležitejšie, sú stále ľahšie, výkonnejšie, spoľahlivejšie a najmä lacnejšie.

V Holandsku štátna podpora elektromobility vyústila do toho, že dolná komora holandského parlamentu schválila návrh zákona, ktorý zakazuje od roku 2025 predaj vozidiel produkujúcich emisie skleníkových plynov. Prakticky to znamená, že po roku 2025 sa auto na benzín ani naftu v Holandsku nebude dať kúpiť. Ešte sa síce čaká na rozhodnutie parlamentného senátu, ale trend v Holandsku je jasný.

Zámerom je vylúčiť z holandských ciest autá, ktoré jazdia na fosílne palivá. Automobily so spaľovacími motormi by mali nahradiť elektromobily. Holandsko má už dnes jednu z najväčších flotíl áut na elektrinu a ich počet stúpa. Minulý rok tu predali takmer desať percent elektromobilov zo všetkých nových áut. Je to druhý najvyšší podiel na svete po Nórsku.