Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Rezort financií chce upraviť právomoci parlamentu v zákone o eurovale

"Pokúsime sa vstúpiť do návrhu takým spôsobom, aby časť kompetencií bola odovzdaná aj Národnej rade SR," avizoval Peter Kažimír.

Bratislava 26. júna (TASR) - Vykonávací zákon k medzinárodnej zmluve o Európskom mechanizme pre stabilitu (EMS) sa podľa ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) aj v rámci skráteného legislatívneho konania bude meniť. "Pokúsime sa vstúpiť do návrhu takým spôsobom, aby časť kompetencií bola odovzdaná aj Národnej rade SR," avizoval dnes na pri predkladaní zákona v parlamente.

Zmyslom zákona o EMS je vytvoriť legislatívne podmienky pre realizáciu záväzkov, ktoré SR z tejto zmluvy vyplývajú. "Na to, aby SR splnila svoje záväzky, ku ktorým sa politicky zaviazala, je potrebné, aby sme v čo najkratšom časovom období prijali legislatívu umožňujúcu plnenie úloh vyplývajúcich zo zmluvy o EMS," zdôvodnil Kažimír potrebu schváliť návrh v zrýchlenom režime. O tom, či takýto postup pripustí, bude snemovňa hlasovať dnes o 17. hodine.

Slovensko má podľa neho záujem byť medzi prvými krajinami eurozóny, ktoré dopomôžu sfunkčneniu mechanizmu, a tým aj k stabilizácii situácie v menovej únii. NR SR schválila trvalý euroval minulý týždeň v piatok (22.6.), jeho oficiálne spustenie je naplánované na 9. júl. Eurozóna čaká predovšetkým na ratifikáciu mechanizmu v Nemecku, hlasovanie Bundestagu sa očakáva 29. júna.

Kažimír pripomenul, že ratifikovaním mechanizmu vznikajú členom okamžité záväzky, ktoré musí splniť. Prvú splátku vo výške takmer 132 miliónov eur z upísaného základného imania v sume 660 miliónov eur bude musieť SR uhradiť do 15 dní od nadobudnutia účinnosti vykonávacieho zákona k základnej zmluve.