Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rezort práce: Na Slovensku by mohla sídliť Európska agentúra práce

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Prieskum ukázal, že Slovensko má veľkú šancu, aby sa v Bratislave zriadilo sídlo ELA a medzi členskými štátmi je vnímané ako silný kandidát.

Bratislava 19. februára (TASR) - Vláda už pripravila propagačný materiál o hlavnom meste, v ktorom by mohla sídliť Európska agentúra práce (ELA). Taktiež bol vykonaný prieskum podpory kandidatúry Slovenska medzi členskými štátmi Európskej únie (EÚ). O prípravách štátu na získanie sídla ELA informuje Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v materiáli, ktorým sa bude v stredu zaoberať vládny kabinet Petra Pellegriniho (Smer-SD).

Prieskum ukázal, že Slovensko má veľkú šancu, aby sa v Bratislave zriadilo sídlo ELA a medzi členskými štátmi je vnímané ako silný kandidát. "Podporu SR zatiaľ potvrdili partneri z V4 a neformálne niekoľko ďalších členských štátov vrátane Luxemburska a Estónska. Krédo Slovenska ako vhodného kandidáta zvyšuje aj konštruktívny prístup v rokovaniach o revízií smernice o vysielaní pracovníkov a balíku mobility, ktorý oceňujú predovšetkým partneri z Francúzska a Nemecka," tvrdí v materiáli rezort práce.

Ďalším krokom pri realizácii kandidatúry Slovenska bude podľa ministerstva aktívny politický lobing zo strany predstaviteľov vlády. "Spôsob a časový rámec rozhodovania o sídle ELA zatiaľ nie je známy, avšak vychádzajúc z predošlej praxe zriaďovania decentralizovaných agentúr EÚ je zrejmé, že rozhodnutie padne na úrovni členských štátov," doplnilo ministerstvo.

Na dokončenie ponuky kandidatúry Slovenska je potrebné vyčleniť zo štátneho rozpočtu finančné prostriedky, o akú sumu by malo ísť, ministerstvo zatiaľ nevyčíslilo. Toto bude úlohou ministerstva financií. "S cieľom ponúknuť konkurencieschopnú kandidatúru Slovenska o sídlo ELA v Bratislave, je nevyhnutné poskytnúť zo strany SR garancie súvisiace so stabilizáciou sídla. Takéto garancie sú štandardnou súčasťou ponuky členského štátu, ktorý kandiduje o budúce sídlo EÚ agentúry a majú za cieľ zaručiť efektívne a bezproblémové fungovanie agentúry, predovšetkým v jej začiatočných štádiách," dodal rezort práce.

Odhaduje sa, že ročný rozpočet ELA sa bude pohybovať na úrovni 50 miliónov eur. Agentúra bude mať približne 140 zamestnancov, z toho 60 expertov, ktorých vyšlú členské štáty. Budú zastávať aj úlohu národných styčných úradníkov.