Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Rezort zdravotníctva: Vieme, že náklady distribútorov liekov rástli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vývoj farmaceutického a lekárnického trhu za posledných desať rokov podľa výkonného riaditeľa AVEL Pospíšila negatívne vplýva na finančnú udržateľnosť systému a môže ohroziť aj pacienta.

Bratislava 3. mája (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR si uvedomuje zmeny v oblasti liekového reťazca. Pre TASR to uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová v reakcii na stredajšie (2.5.) vyjadrenie Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) a Asociácie veľkodistribútorov liekov (AVEL) o tom, že súčasný model financovania liekového reťazca sa v priebehu pár rokov môže stať neudržateľným.

"Uvedomujeme si, že sa zmenila štruktúra, čo sa liekov týka, a rástli náklady na prevádzku distribútorov," priblížila Eliášová s tým, že analytici Inštitútu zdravotnej politiky sa momentálne zaoberajú výsledkami štúdie. "Závery analýzy predpokladáme na jeseň," doplnila.

Štúdia, ktorú v stredu predstavili SLeK a AVEL, hovorí o tom, že absolútna hodnota odmeňovania lekární a distribútorov sa od roku 2008 nezmenila napriek rastúcemu trhu, čo vzhľadom na infláciu a nárast ceny práce znamená jej pokles v obidvoch sektoroch. "Je potrebné zaviesť dlhodobo udržateľný model financovania lekární, ktorý bude oslobodený od ceny lieku a zameraný na spravodlivé ohodnotenie odborného výkonu a novozavedených povinností," skonštatoval prezident SLeK Ondrej Sukeľ. Dodal, že reálne ohodnotenie lekárenského a distribučného trhu za posledné roky kleslo.

Lekárne čakajú vzhľadom na povinnosti, ktoré vyplývajú zo zavádzania e-zdravia či všeobecného nariadenia na ochranu osobných údajov (GDPR), ďalšie náklady, pripomenul Sukeľ. Ďalšie náklady čakajú podľa výkonného riaditeľa AVEL Jozefa Pospíšila aj veľkodistribútorov.

Vývoj farmaceutického a lekárnického trhu za posledných desať rokov podľa Pospíšila negatívne vplýva na finančnú udržateľnosť systému a môže ohroziť aj pacienta. "Žiadame preto ministerstvo zdravotníctva o takú ucelenú koncepciu, skutočne sa odvolávame na zákon o cenách," zdôraznil.