Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Limit pre hotovostné platby medzi FO môže byť aj 15-tisíc eur

Foto: TASR

Podľa ministra financií Petra Kažimíra si zákaz platieb vo veľkých čiastkach v hotovosti vyžiadala situácia, keďže sa na Slovensku rozmohli čierne peniaze.

Bratislava 24. septembra (TASR) - Zamestnávatelia a odborári sa dnes zhodli na potrebe zákazu hotovostných platieb v hotovosti.

Podporili tak návrh ministerstva financií (MF), ktorý chce zakázať tento typ platby nad 5000 eur.

"Sociálni partneri podporujú prijatie tohto zákona," podotkol po dnešnom rokovaní tripartity šéf MF Peter Kažimír (Smer-SD).

"Témou dňa je ešte hranica, ale ani nie tak hranica platieb medzi spotrebiteľom a právnickou osobou, ale pri neobchodných vzťahoch medzi fyzickými osobami," objasnil s tým, že rezort je ochotný zvážiť tento limit. Ako jednu z možných alternatív pripustil hranicu 15.000 eur, ktorá je v súčasnosti limitom pre podozrivé operácie.

Kažimír aj napriek zavedeniu limitu priznal sťaženú možnosť kontroly. "Ak sa budú partneri poznať, tak je ťažko na to prísť, ale akonáhle vstupujete do vzťahu s ľuďmi, ktorých nepoznáte, podľa mňa to je veľké riziko," dodal s tým, že zákaz platieb vo veľkých čiastkach v hotovosti si vyžiadala situácia, keďže sa na Slovensku rozmohli čierne peniaze.