Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Richter: Počet dlhodobo nezamestnaných ľudí na Slovensku sa znižuje

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter. Foto: TASR/Martin Baumann

Šéf rezortu práce uviedol, že mesiace december a január nie sú typickými mesiacmi, kedy sa výraznejšie dá napĺňať politika zamestnanosti.

Bratislava 20. februára (TASR) – Situácia na trhu práce sa vyvíja pozitívne. V januári tohto roka na Slovensku vzrástol počet nových pracovných miest a znížil sa počet ľudí, ktorí sú dlhodobo evidovaní na úradoch práce. Na utorkovej tlačovej konferencii to skonštatoval minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Šéf rezortu práce uviedol, že mesiace december a január nie sú typickými mesiacmi, kedy sa "výraznejšie dá napĺňať politika zamestnanosti". "Je to prirodzené vzhľadom na zazmluvňovanie, vývoj objednávok, služieb. Aj tak sú čísla za mesiac január priaznivé. Dôležité je, že vzrástol počet nových pracovných miest, čo je garanciou toho, že v priebehu februára dôjde opätovne k oživeniu trhu práce," skonštatoval Richter.

Darí sa znižovať počet dlhodobo evidovaných nezamestnaných na úradoch práce. "Ubudlo 1775 evidovaných nezamestnaných viac ako 12 mesiacov a extrémne dlhodobo nezamestnaných ubudlo 866, čo je dobre. To znamená, že investícia a aktívna politika trhu práce, ale aj projekty sa prejavujú pozitívne. Dôležité bude vyhodnotiť viaceré projekty, ktoré sa skončili na konci minulého roka," vyčíslil Richter.

Z hľadiska pracujúcich cudzincov sa o 100 ľudí znížil počet pracujúcich z tretích krajín a pribudlo 113 zamestnancov z Európskej únie (EÚ). "Očakávam, že tento trend v priebehu prvého polroka bude pokračovať. Cudzincov, ktorí budú prichádzať na Slovensko, bude viac z krajín EÚ a nebude taký veľký nárast občanov Srbska či Ukrajiny," očakáva minister práce.

Sprísnili sa totiž podmienky agentúrneho zamestnávania na Slovensku. "Opatrenia začínajú byť účinné. Spravili sme viaceré, na základe ktorých takpovediac zdraželi pracovníci z tretích krajín. Chceli sme zamedziť, aby sa nevozila lacná pracovná sila. Zamestnávatelia aj agentúry na to reagujú a dávajú ďaleko väčší priestor na prácu občanom EÚ," myslí si Richter.